Kako čitatelji komentiraju potez Vlade KS i sistem par-nepar?

Radiosarajevo.ba
Kako čitatelji komentiraju potez Vlade KS i sistem par-nepar?
Na području Kantona Sarajevo od sutra, 25. decembra 2016. godine, na snazi je privremeno ograničavanje upotrebe motornih vozila, odnosno uvođenje sistema vožnje po principu par-nepar tablica.

Pri tome će se tog dana zabrana odnositi na vozila čije se registarske tablice završavaju parnim brojem.

Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo (KS) za primjenu Plana interventih mjera u slučajevima prekomjerene zagađenosti zraka u KS donio je Odluku o proglašenju treće epizode - uzbuna, nakon što su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku pokazali alarmantno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM10, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Članom 41. stav (2) Odluke o zaštiti i poboljšanju kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo (“Sl. novine Kantona Sarajevo” broj 23/16), propisano je da su građani, pravna i fizička lica dužni postupati u skladu sa Planom interventnih mjera, te blagovremeno reagovati u situacijama koje zahtijevaju interventne mjere. Za postupanje suprotno navedenom, predmetno Odlukom je propisana novčana kazna u iznosu od 500,00 do 1000,00 KM.

Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo će prilikom obavljanja svakodnevnih poslova i zadataka konstantno preduzimati mjere na dosljednom poštivanju privremenog ograničenja upotrebe motornih vozila, uvođenjem sistema “par – nepar” tablica.

Ova odluka je izazvala negodovanje mnogih, pogotovo zbog činjenice da je sutra najveći katolički blagdan - Božić. No, negoduju i mladi koji se pitaju kako će na vrijeme stići na predavanje, posebno ako žive u mjestima u kojima nije redovan javni gradski saobraćaj. 

Među brojnim komentarima na portalu Radiosarajevo.ba, čitatelji negoduju i zbog činjenice da se odluka ne odnosi na na vozila policije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, komunalnih preduzeća, vozila inspekcijskih organa, vozila sa diplomatskim tablicama, te se pitaju "Šta je sa ljudima koji rade noćnu smjenu, šta sa ljudima koji rade na dislociranim lokacijama i nema gradskog prijevoza?"

Pročtajte neke od njihovih komentara u fotogaleriji. Šta vi mislite, da li je ovo dobra odluka?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije