Grad Sarajevo izdvojio 11.000 KM za MESS i 8.000 KM za Jazz Fest

Fena
Grad Sarajevo izdvojio 11.000 KM za MESS i 8.000 KM za Jazz Fest
Gradsko vijeće Grada Sarajeva je donijelo odluku da sa 11.000 KM finansijski podrži kulturnu manifestaciju od posebnog interesa za Grad Sarajevo, 58. Internacionalni teatarski festival MESS 2018.

Festival će biti održan od 3. septembra do 31. oktobra ove godine.

Na sjednici Gradskog vijeća istaknuto je da će 58. izdanje MESS-a poseban fokus imati na predstavama sa snažnim političkim i društvenim angažmanom. Festival će ugostiti oko 400 gostiju iz čitavog svijeta.

Mali MESS program, kako je najavljeno, posvećen djeci  i mladima, će se održati u okviru redovnog programa, i pored Sarajeva, bit će organiziran i u drugim bh.gradovima.

U okviru pratećeg programa MESS OFF organizirat će se promocije knjiga, radionice, panel diskusije i forumi.

Redovni program Festivala će sadržavati velika imena teatarske umjetnosti, a posebnu zanimljivost činit će gostovanja predstava iz drugih država - Češka, Švicarska, Velika Britanija, Italija, SAD i Holandija.

Kao dio zvaničnog programa, bit će prezentirane tri predstave iz BiH.

Također, Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je odluku da sa 8.000 KM finansijski podrži kulturnu manifestaciju od posebnog interesa za Grad Sarajevo, 22. Jazz Fest Sarajevo 2018, a koji će biti održan  od 31. oktobra do 3. novembra ove  godine.

Na sjednici Gradskog vijeća, kojom je predsjedavao Igor Gavrić, obrazloženo je da Festival svake godine daje aktualni pregled raznovrsne i bogate svjetske muzičke scene, a njegova aktualnost ogleda se u redovnoj praksi predstavljanja evropskih i svjetskih premijera najznačajnijih umjetnika našeg vremena, uz predstavljanje značajnih umjetnika mlađe generacije.

Ove godine, kako je najaljeno, na Jazz Festu Sarajevo 2018 bit će predstavljen treći dio „trilogije“, a John Zorn jedan od najvećih živućih kompozitora nastupit će  sa različitim ansamblima iz Sjedinjenih Američkih Država, uz evropske i svjetske premijere projekata.

S ciljem poticanja stvaralaštva u oblasti muzičke umjetnosti i saradnje među mladim stvaraocima BiH i regije, bit će organiziran edukativni program Music Meeting. Programi Jazz Festa utiču na afirmaciju i promociju domaćeg stvaralaštva, bh. kulture i muzičkog naslijeđa, ali i aktualnih projekata bh.muzičara koji će i ove godine biti predstavljeni u okviru festivalskog programa Late Nite Stage.

Imajući u vidu visoku umjetničku kvalitetu te da ova manifestacija predstavlja kulturni projekt od posebnog interesa za grad Sarajevo, Gradsko vijeće je zato i donijelo odluku o finansijskoj podršci, rečeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije