Kreševljaković: Program za djecu bit će sastavni dio Festivala MESS

Fena
Kreševljaković: Program za djecu bit će sastavni dio Festivala MESS
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nihad Kreševljaković
U okviru predstojećeg 57. internacionalnog teatarskog festivala MESS, u Sarajevu je u Pozorištu mladih danas najavljen 'mali MESS', programski dio namijenjen djeci.

Ovogodišnje spajanje malog MESS-a s "velikim MESS-om" objašnjeno je potrebom da se naglasi značaj programa za najmlađe, za novu generaciju buduće odrasle publike kod koje već treba razvijati 'pozorišnu pismenost', naviku da kasnije redovno posjećuje pozorište.

Tu dimenziju Malog MESS-a je na pres-konferenciji naglasio direktor Festivala Nihad Kreševljaković, ističući da će programi za djecu biti besplatni te da će ove godine i mališani u Visokom imati priliku da vide jednu od predstava te njihovi vršnjaci u dječijim domovima Bjelave i Mjedenica u Sarajevu.

Mali MESS je kao segment Festivala beskrajno važan, ističe Kreševljaković, jer namjera je da postane prostor za dječije istraživanje svijeta umjetnosti, za poticanje kritičkog razmišljanja i za estetsko umjetničko iskustvo najmlađih.

Segor Hadžagić, dramaturg Pozorišta mladih kao partnerske kuće festivalu MESS, rekao je da će ovo pozorište, u okviru malog MESS-a, donekle popuniti prostor lutkarske produkcije.

Hadžagić želi da javnost shvati da Pozorište mladih ne može vlastitim snagama obnavljati to stvaralaštvo.

U programu 57. internacionalnog teatarskog festivala MESS, od 30. septembra do 8. oktobra, najmlađa publika će na malom MESS-u vidjeti nekoliko predstava od kojih su dvije iz Bosne i Hercegovine, kao i prateće sadržaje.

Najavljene su predstave: "Čarobni frulaš" reditelja Eugenia Montija Collae iz Italije, "Mali nauk o životinjama" rediteljke Maje Zećo iz Bosne i Hercegovine, "Ježeva kućica" iz kanadsko-hrvatske produkacije, režiserke Eve Cvijanović, nastup "Vunenog pozorištanceta" iz BiH autorica Željke Lomez i Tatjane Šojić, "Ružno pače" rediteljke argentinskog porijekla Renate Carole Gatice (Hrvatska), "Tri praščića", "Dječak zvani vjetropir" iz Brazila, reditelja Sergia Serrana te "Prodani smijeh" reditelja bugarskog porijekla Daria Kovačovskog (Bosna i Hercegovina).

U programu Malog MESS-a predviđene su i radionice za djecu "Od predmeta do živog bića", koju će voditi Tamara Kučinović iz Hrvatske, pričanje bajki, kao i koncert i radionica iz Bosne i Hercegovine "Mali Mozart na Malom MESS-u".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije