Problem bijelog štapa: 'Gledate nas, a da li nas vidite?'

Jasmina Ćebo
Problem bijelog štapa: 'Gledate nas, a da li nas vidite?'
Danas je na platou Općine Stari Grad upriličena simbolična šetnja pod nazivom "Gledate nas, a da li nas vidite?".

Učesnici su sa platoa Općine krenuli prema Klubu slijepih na Skenderiji, zatim preko Ajfelovog mosta i pored Predsjedništva BiH došli do Spomenika ubijenog djeci Sarajeva gdje su položili cvijeće. 

Ovu šetnju već tradicionalno organizuje Sportsko društvo slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo u saradnji sa Općinom Stari Grad.

U šetnji je učestvovalo 40 članova Sportskog društva kojem se pridružio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, 60 učenika sedmih razreda svih starogradskih osnovnih škola zajedno sa svojim direktorima i nastavnicima, te općinski uposlenici.

Kenan Kuduz, predsjednik Sportskog društva slijepih i slabovidnih osoba KS, za početak, odgovorio je na glavno pitanje - da li ih vide?

"Mi se trudimo da nas vide. Ova naša snaga, 60 učenika iz šest OŠ sa općinom Stari Grad, je naša snaga sadašnjosti i budućnosti. Osim nas koji se svakodnevno borimo za svoja prava. Već četvrtu godinu imamo edukativne časove sa učenicima četvrtih razreda i sada ovi učenici koji su došli s nama u ovu akciju, su generacija bez predrasuda koji ce postati profesori, policajci, doktori, političari... Moramo znati o čemu se radi i koje su potrebe osoba sa invaliditetom i slijepih osoba. S njima ćemo mnogo lakše ostvariti naša prava", kazao je.

Kuduz je dodao i kako svugdje vladaju predrasude. "Mi smo tu da ih pokušamo razbiti. Da društvo i političari vide da mi nismo ljudi drugog reda".

Mensud Handžić iz Zavoda za kulturu i sport Općine Stari Grad izjavio je kako "Općina provodi projekat inkluzije kroz sport. Osnova tog projekta je druženje slijepih i slabovidnih sa učenicima četvrtog razreda osnovnih škola gdje ih upoznaju sa problemima slijepih osoba..."

Šetnjom simboličnog naziva "Gledate nas, a da li nas vidite?", želi se ukazati na problem "bijelog štapa", i na taj način podići svijest o poteškoćama sa kojima se slijepi i slabovidni svakodnevno suočavaju, te koliko se odgovorno odnosimo prema tim problemima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije