Gimnazijska ulica u Sarajevu oslobođena od vozila i pretvorena u pješačku zonu

Radiosarajevo.ba
Gimnazijska ulica u Sarajevu oslobođena od vozila i pretvorena u pješačku zonu
Foto: Općina Centar / Gimnazijska ulica

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima i vijećnicima Općinskog vijeća posjetio je Gimnazijsku ulicu u kojoj je u proteklom periodu izvršeno hortikulturno uređenje, te postavljene barijere koje sprečavaju saobraćaj i parkiranje motornih vozila.

U navedenoj ulici nalaze se tri školska objekta gdje je velika frekvencija pješaka, te je stoga na inicijativu načelnika Ajnadžića ovaj lokalitet pretvoren isključivo u pješačku zonu.

U Gimnazijskoj ulici, gdje su se nekad nalazila parkirana vozila, sada su postavljene žardinjere sa drvećem, klupe za odmor, ali i citati na kamenu.

"Ovdje se nalaze citati prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića i prof.dr. Nijaza Durakovića. Vjerujem da svi prolaznici, a pogotovo učenici, iz citata uklesanih u kamenu mogu izvući snažne pouke. Ovo je tek prva faza uređenja Gimnazijske ulice koju smo oslobodili od parkiranih vozila. Uskoro će se na ovom mjestu naći i biblioteka na otvorenom gdje će svi moći posuditi knjige, ali i ostaviti djela iz svog fonda i podijeliti ih sa drugima", naglasio je Ajnadžić.

Namir Ibrahimović, direktor OŠ „Safvet beg Bašagić je kazao da Gimnazijska ulica više nije samo prolaz za pješake.

"Zahvaljujući sadržaju koji je postavljen na ovom lokalitetu sada slobodno možemo reći da je ovo mjesto na kojem se ljudi zadržavaju", kazao je Ibrahimović.

Nađa Berberović-Dizdarević, unuka Alije Izetbegovića je iskazala zadovoljstvo što se i na ovom lokalitetu postavljanjem citata odaje počast rahmetli Izetbegoviću, ne samo kao prvom predsjedniku Predsjedništva BiH, već kao velikom intelektualcu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije