Efendić izabran za člana Upravnog odbora Unije općina i gradova turskog svijeta

Radiosarajevo.ba
Efendić izabran za člana Upravnog odbora Unije općina i gradova turskog svijeta
Foto: Općina Novi Grad / U Istanbulu je održana 5. redovna Generalna skupština Unije općina i gradova turskog svijeta

U Istanbulu je održana 5. redovna Generalna skupština Unije općina i gradova turskog svijeta (TDBB).

Pored predstavnika Republike Turske, sastanku su prisustvovali načelnici, članovi skupštine TDBB-a i gosti iz 20 zemalja svijeta, uključujući i predstavnike Bosne i Hercegovine. Radi se o veoma moćnoj organizaciji koja broji 1.200 općina i koja učestvuje u realiziranju projekata značajnih za razvoj lokalnih zajednica.

Za predsjednika TDBB-a izabran je gradonačelnik Konye Ugur Ibrahim Altay, on je u svom obraćanju kazao da će se Unija i dalje zalagati za sigurnost i mir u svijetu.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić ponovo je izabran za člana Upravnog odbora Unije općina i gradova turskog svijeta.

„Drago mi je danas biti ovdje i čestitam vam na organizaciji Generalne skupštine kao i novoizabranom rukovodstvu koje će biti na čelu TDBB-a naredne tri godine. Ponosan sam što sa ovog mjesta predstavljam Bosnu i Hercegovinu u kojoj je TDBB u proteklom periodu realizovao ili radi na realizaciji brojnih projekata, a nastojat ćemo tu praksu nastaviti i u godinama koje dolaze“, kazao je Efendić u svom obraćanju.

Podsjećamo, Općina Novi Grad Sarajevo zajedno sa još 21 općinom/gradom iz Bosne i Hercegovine, članica je Unije općina turskog svijeta (TDBB), koja predstavlja most između općina u Republici Turskoj i drugih prijateljskih općina širom Evrope i Azije te u svom radu podržava internacionalne projekte i događaje, a sve sa ciljem uspostavljanja i jačanja prijateljskih odnosa između zemalja članica Unije.

Na značaj dosadašnjeg rada TDBB-a pri jučerašnjem sastanku ukazao je i potpredsjednik AK Partije Numan Kurtulmus koji je istakao da je izuzetno važno da se kulturno-historijska baština muslimanskog svijeta koja se pokušava uništiti u trenutnim ratovima očuva, ojača i prenese na naredne generacije.

U proteklom periodu TDBB, koja inače broji preko 1.200 općina/gradova članica u saradnji sa svojim članicama u Bosni i Hercegovini već godinama učestvuje u realizaciji brojnih projekata.

Od većih infrastrukturnih projekata trenutno su u toku izgradnja kulturnog centra u Glamoču, dječijeg parka u Donjem Vakufu gdje je već završena izgradnja sportske dvorane. U toku je izgradnja zgrade medrese i kuće znanja u Mostaru, ali i rekonstrukcija osnovne škole u Srebreniku. Unija općina turskog svijeta zajedno sa bratskim općinama Općine Srebrenica – Općinom Kocaeli, Kecioren i Beykoz iz Turske podržala je i projekat rekonstrukcije Memorijalnog centra u Srebrenici, kao i projekta nabavke minibusa za novootvoreni studentski dom Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Također brojni su projekti koji se realizuju godinama iz oblasti edukacije, kulture i sporta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije