Edukacija učenika o zaštiti od nasilja u porodici

Radiosarajevo.ba
Edukacija učenika o zaštiti od nasilja u porodici
Savjet mjesne zajednice „Bardakčije“ je u saradnji sa Fondacijom lokalne demokratije u prostorijama pomenute mjesne zajednice upriličio predavanje za učenike o temi „Nasilje u porodici, kako se zaštititi? Uključi se.“

Fondacija lokalne demokratije je lokalna nevladina organizacija koja ima 18 godina dugo iskustvo u kreiranju, koordinaciji, upravljanju i pružanju tehničke i kadrovske podrške za različite projekte i programe.

Primarni fokus rada je u oblasti zaštite, promocije i unapređenja ljudskih prava, posebno prava žrtava nasilja zasnovanog na polu.

Nasilje u porodici je jedan od najtežih vidova kršenja ljudskih prava i predstavlja najizraženiji oblik nasilja na osnovu spola, gdje su u znatnoj većini slučajeva žrtve žene i djeca. U posljednje tri decenije kroz više usvojenih konvencija i međunarodnih dokumenata jasno se definira nasilje u porodici i daju smjernice za djelovanja u ovoj oblasti.

Potpisivanjem i usvajanjem ovih dokumenta država BiH je otvorila prostor vladama i nevladinim organizacijama za preduzimanje mjera koje će osigurati odgovornost počinitelja i zaštititi žrtvu.

S tim u vezi, Fondacija lokalne demokratije organizirala je stručno predavanje o temi „Nasilje u porodici, kako se zaštititi? Uključi se.“

Edukaciju su vodile predstavnice Fondacije lokalne demokratije, Nataša Mujkanović i Edita Pršić.

Prisutnima je prezentirano na koji način se mogu zaštititi od međuvršnjačkog nasilja te nasilja u porodici, koji su servisi pomoći, zatim na koji način je moguće ostvariti pravnu pomoć i kako socijalno i ekonomski osnažiti žrtvu nasilja. Nakon održanog predavanja, predstavnice Fondacije podijelile su brošure o prevenciji nasilja i servisima pomoći.

Osim zainteresiranih građana i članova Savjeta MZ „Bardakčije“, predavanju je prisustvovalo 40 učenika OŠ „Alija Nametak“, nastavnici i psiholozi pomenute škole.

Prema riječima sekretara MZ „Bardakčije“ Mersihe Delalić prisutni su tokom predavanja imali priliku dobiti korisne informacije o zaštiti od nasilja u porodici i vrstama pomoći koja može biti pružena žrtvama takvog nasilja.

"Imamo namjeru i u narednom periodu nastaviti sa održavanjem edukativnih predavanja za naše sugrađane o značajnim temama i problemima sa kojima se susrećemo u svakodnevnom životu i kako ih prevazići", kazala je Delalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije