Dunović: Gradonačelniče, sjetite se stratišta Kazani i napravite spomenik

Fena
Dunović: Gradonačelniče, sjetite se stratišta Kazani i napravite spomenik
Foto: Radiosarajevo.ba / Kazani
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki.

Povodom njegovih izjava o sredstvima koje je donirao Kabinet potpredsjednika FBiH 2012. godine za izgradnju spomenika na lokaciji Kazani na kojoj je počinjen ratni zločin, saopćeno je iz Dunovićevog kabineta.

"Dok ste bili dogradonačelnik, a i nakon preuzimanja mandata gradonačelnika, pisao sam Vam o nikada izgrađenom spomeniku na Kazanima. Upoznao sam Vas i usmeno o tome da je još u prethodnom mandatu, Kabinet potpredsjednika Federacije BiH, 2012. godine prebacio 5.000 KM u budžet Grada Sarajeva za financiranje izgradnje spomenika na Kazanima. Sada, nakon svih tih informacija i neodgovaranja na vijećnička pitanja, na sjednici Gradskog vijeća, vijećnici Demokratske fronte Lani Velić, na predloženi amandman na budžet za 2018. godinu, javno odgovarate da ne znate o čemu se tu radi i da se ne sjećate da Vam je ikad postavljeno ovakvo pitanje", naveo je Dunović u pismu.

"Gradonačelniče, molim Vas da se sjetite novca koji ste nenamjenski potrošili, a koji je u budžet Grada doznačen iz budžeta potpredsjednika Federacije BiH. Sjetite se da nije poenta otići na Kazane jednom godišnje i uraditi - ništa. Sjetite se da su gore ubijeni naši sugrađani nad kojima je počinjen ratni zločin. Sjetite se da su tamo ubijeni i pojedini pripadnici Armije RBiH od tih istih zločinaca", ističe također potpredsjednik FBiH.

On gradonačelniku poručuje da se sjeti poruke koju je izrekao tokom njegove i gradonačelnikove posjete mjestu stradanja sugrađana na Kazanima.

Ono što se desilo na Kazanima jeste ratni zločin, ali to nije bila politika Armije RBiH koja se borila za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ističe Dunović.

"Prestanite opstruirati skidanje hipoteke s časne odbrane grada i skidanje hipoteke sa svih građana Sarajeva. Na to Vas obavezuje pozicija na kojoj se nalazite. Znam da senzibiliteta za tako nešto nemate i da loše glumite da ne znate o kakvim se sredstvima radi, ali znajte da građani Sarajeva ne žele biti vaši taoci u pokušaju prikrivanja onoga što su napravili pojedinci zločinci", naveo je također u pismu gradonačelniku.

 Sarajevu i svim građanima Sarajeva, kao i porodicama žrtava, Abdulah Skaka je kao gradonačelnik dužan pružiti mir i dostojanstven život te konačno iskoristiti poklonjeni novac i usmjeriti ga za izgradnju spomenika na Kazanima, istaknuo je potpredsjednik FBiH u ovom otvorenom pismu.            

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije