:) / Detalji poroda kod Katedrale: Medicinski tim stigao za dvije minute

11. 10. 2021. u 16:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Početkom prošle sedmice zabilježena je nesvakidašnja situacija na tramvajskom stajalištu kod Katedrale kada se jedna žena porodila.

Medicinska ekipa, koja je uspješno zbrinula majku i bebu, u rekordno brzom vremenu stigla je na lice mjesta iz punkta Hitne medicinske pomoći Stari Grad, koji je otvoren zahvaljujući dugogodišnjim nastojanjima općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića u prostorijama koje je ustupila Općina Stari Grad - u neposrednoj blizini svog administrativnog sjedišta.

U ponedjeljak, 4. oktobra u 12:19 sati, jedinstveni dispečerski centar Hitne pomoći (124) primio je poziv da se žena porađa u automobilu koje je zaustavljeno na tramvajskoj stanici kod Katedrale.

Za rekordne dvije minute dežurna medicinska ekipa iz punkta Hitne pomoći Stari Grad, predvođena dr. Kemalom Kadrićem, stigla je na lice mjesta.

"Po našem dolasku žena se već porodila u automobilu, presijekli smo pupčanu vrpcu i odmah zbrinuli majku i njeno zdravo žensko dijete otpremivši ih našim vozilom na ginekologiju, odnosno dijete na pedijatriju", kazao nam je dr. Kadrić.

Medicinski tim tog dana činili su još i tehničari Nedim Salkić i Almedin Burek. Doktor Kadrić nam je govorio o važnosti novootvorenog punkta u Starom Gradu:

"U hitnim slučajevima, kao što je bio ovaj, ali i u mnogim drugim, borba sa vremenom je najbitnija. Prilikom srčanih zastoja, to je zaista pitanje života ili smrti. Prije nije bilo ovakvih punktova hitne pomoći u gradu, te je bilo mnogo teže raditi samo iz našeg centralnog objekta na Dolac Malti", potvrdio je dr. Kadrić.

Zbog svega navedenog, v.d. direktorice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS prim.dr. Amra Bašić-Živadinović uputila je pismo zahvale općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću.

Priča o porodu žene kod Katedrale - undefined

Foto: Općina Stari Grad: Priča o porodu žene kod Katedrale

"Čast nam je da Vas obavijestimo da je ekipa hitne pomoći Stari Grad uspješno porodila našu sugrađanku na javnom mjestu. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo na ukazanom povjerenju i da još jednom istaknemo važnost puštanja u rad punkta Stari Grad koji evidentno rezultira u bržoj i efikasnijoj hitnoj pomoći na teritoriji Vaše općine", stoji u pismu direktorice Zavoda Bašić Živadinović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA