Osim pismeno i usmeno, uskoro će se ocjenjivati i drukčijim tehnikama

Radiosarajevo.ba
Osim pismeno i usmeno, uskoro će se ocjenjivati i drukčijim tehnikama
Oslobođenje / Srednja medicinska škola u Sarajevu
Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović donio je jučer novi Pravilnik o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo.

Ovim pravilnikom se reguliše način vrednovanja i ocjenjivanja učenika osnovnih i srednjih škola, načini provjeravanja njihovog znanja, vještina, sposobnosti i primjene stečenih znanja, kao i okvirni kalendar pisanih provjera znanja.

Novo u donošenju ovog pravilnika jeste što je rađen iz perspektive učenika, a nastavnicima olakšava donošenje kriterija ocjenjivanja. Njegovom primjenom će zasigurno biti umanjen faktor subjektivnosti nastavnika prilikom ocjenjivanja.

Pored tehnike pismenog i usmenog ocjenjivanja ovaj pravilnik nastavnike obavezuje i na upotrebu drugačijih tehnika ocjenjivanja od navedene dvije i time daje širi spektar mogućnosti realne i objektivne procjene znanja.

U svojim dijelovima pravilnik se bavi i vrednovanjem učenika s teškoćama u razvoju kao i onih koji tokom svog školovanja postižu izuzetan uspjeh.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije