Saobraćaj / Dobrinja: Zaštita od buke uskoro će biti postavljena na A Transverzali

03. 06. 2019. u 17:29:00 K. S.

Shares: 0

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo nedavno je raspisala tender za nabavku građevinskih radova na izgradnji zaštite od buke na A transverzali koja povezuje Međunarodni aerodrom Sarajevo sa ostatkom grada. Vrijednost posla iznosi 1,1 milion KM bez PDV-a i radovi bi trebali biti završeni u roku od 45 dana od uvođenja u posao odabranog ponuđača.

Otkako je u decembru 2016. godine otvorena, A transferzala na Dobrinji postala je jedna od najprometnijih ulica u Sarajevu, a brojni automobili koji saobraćaju ovim pravcem stvaraju buku stanovnicima čiji stanovi i kuće su u neposrednoj blizini.

Kako je za Radiosarajevo.ba kazao stručni savjetnik u Direkciji za puteve Kantona Sarajevo Ismar Jusufspahić, postoje opravdani zahtjevi da se uradi zaštita od buke.

“Nakon što je saobraćajnica izgrađena i puštena u promet, u eksploataciji je izmjerena buka koju stvaraju vozila i konstatovana je potreba da se prema odredbama Zakona predvide tzv. aktivne i pasivne mjere zaštite objekata uz saobraćajnicu. S tim u vezi naručen je projekat zaštite od buke, ishodovano je odobrenje za građenje i prema istom objavljen tender za izvođenje radova. Projektom je predviđena izgradnja transparentnih barijera u svrhu aktivne zaštite od buke”, rekao je Jusufspahić.

Napomenuo je i da su se pojedini građani obraćali vezano i za blizinu saobraćajnice ranijim izgrađenim objektima i zbog buke koju stvaraju vozila.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA