Divno: Vlada KS sa 500.000 KM pomaže očuvanje tradicionalnih i starih zanata

1
Radiosarajevo.ba
Divno: Vlada KS sa 500.000 KM pomaže očuvanje tradicionalnih i starih zanata
Foto: AA / Sahadžija / Ilustracija

Vlada Kantona Sarajevo je usvojila Program očuvanja tradicionalnih i starih zanata u Kantonu za tekuću 2023. godinu po kojem će finansiratii ili sufinansirati projekte sa ukupno 500.000 KM.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će u provođenje ovog programa početi sa objavljivanjem javnog poziva na koji će se moći prijaviti zainteresovani kandidati. Programom je obuhvaćeno 67 tradicionalnih i starih zanata koji mogu aplicirati sa projektima nabavke mašina, uređaja i alata, unutrašnjeg uređenja poslovnog prostora, nabavke repromaterijala i nabavke u oblasti prevoza putnika zaprežnim vozilima.

"Donošenjem navedenog programa cilj nam je očuvati tradicionalne i stare zanate koji neupitno predstavljaju važan dio našeg kulturnog naslijeđa i identiteta. Na taj način ćemo sačuvati našu bogatu kulturnu baštinu koja se prenosi sa generacije na generaciju. Želimo stvoriti ambijent u kojem će zanatlije, koje su godinama usavršavali i vještine, sada prenijeti svoja znanja i iskustva na nove generacije", istakao je ovim povodom ministar privrede Zlatko Mijatović.

Vladimir Putin na izložbi gledao simulaciju "nuklearnog tastera": Odbio ga je pritisnuti

Vladimir Putin na izložbi gledao simulaciju "nuklearnog tastera": Odbio ga je pritisnuti

Svaki od tradicionalnih zanata specifičan je na svoj način, ima jedinstvenu priču, dizajn i tehniku.

Ovim programom se želi očuvati raznolikost kreativnih izraza i tradicije što pruža, izneđu ostalog, i autentično iskustvo u turističkoj ponudi Sarajeva, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije