Divno: Vlada KS sa 500.000 KM pomaže očuvanje tradicionalnih i starih zanata

1
Radiosarajevo.ba
Divno: Vlada KS sa 500.000 KM pomaže očuvanje tradicionalnih i starih zanata
Foto: AA / Sahadžija / Ilustracija

Vlada Kantona Sarajevo je usvojila Program očuvanja tradicionalnih i starih zanata u Kantonu za tekuću 2023. godinu po kojem će finansiratii ili sufinansirati projekte sa ukupno 500.000 KM.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će u provođenje ovog programa početi sa objavljivanjem javnog poziva na koji će se moći prijaviti zainteresovani kandidati. Programom je obuhvaćeno 67 tradicionalnih i starih zanata koji mogu aplicirati sa projektima nabavke mašina, uređaja i alata, unutrašnjeg uređenja poslovnog prostora, nabavke repromaterijala i nabavke u oblasti prevoza putnika zaprežnim vozilima.

"Donošenjem navedenog programa cilj nam je očuvati tradicionalne i stare zanate koji neupitno predstavljaju važan dio našeg kulturnog naslijeđa i identiteta. Na taj način ćemo sačuvati našu bogatu kulturnu baštinu koja se prenosi sa generacije na generaciju. Želimo stvoriti ambijent u kojem će zanatlije, koje su godinama usavršavali i vještine, sada prenijeti svoja znanja i iskustva na nove generacije", istakao je ovim povodom ministar privrede Zlatko Mijatović.

Hiljade turista prošle godine posjetilo 'najopasniju zemlju' na svijetu, očekuju da će broj rasti

Hiljade turista prošle godine posjetilo 'najopasniju zemlju' na svijetu, očekuju da će broj rasti

Svaki od tradicionalnih zanata specifičan je na svoj način, ima jedinstvenu priču, dizajn i tehniku.

Ovim programom se želi očuvati raznolikost kreativnih izraza i tradicije što pruža, izneđu ostalog, i autentično iskustvo u turističkoj ponudi Sarajeva, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije