Dijelovi ulica Vratnik mejdan i Širokac u katastrofalnom stanju

Radiosarajevo.ba
Dijelovi ulica Vratnik mejdan i Širokac u katastrofalnom stanju
Foto:Općina Stari Grad / Zbog oštećenja ceste najviše trpe građani ovog dijela grada

Ulice Vratnik mejdan i Širokac nalaze se u izuzetno lošem stanju uzrokovanom obilnim padavinama u prethodnom periodu, ali prije svega loše izvedenim radovima rekonstrukcije kanalizacione mreže izvedenim 2012. godine na potezu Širokac - Vratnik Mejdan - Carina - Hendek, saopćeno je iz sarajevske Općine Stari Grad.

Općinske službe i građevinsko-urbanistički inspektori Općine Stari Grad jučer su izašle na teren u cilju pronalaženja najboljeg rješenje za što hitniju sanaciju ove ulice. Oštećenje je evidentirano u ulici Vratnik mejdan, od rešetke na Kapi kuli do broja 13, u dužini od oko 40 metara i ulici Širokac – ispod Memorijalnog centra na broju 6, u dužini od desetak metara.

Prema riječima načelnika Ibrahima Hadžibajrića, Općina će hitno reagovati i ulicu vratiti u prvobitno stanje.

„Vrijeme je da otvoreno ukažemo na odgovornost i propuste izvođača. Ove ulice rađene su prije šest godina. Tada je preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ dobilo kreditna sredstva Svjetske banke kojim su finansirali radove rekonstrukcije kanalizacione mreže sa pola miliona KM. Izabrali su firmu “Harysco” i ti radovi nikad nisu izvedeni kako treba. Odmah po završetku radova tražili smo od njih sanaciju zbog "propalog" asfalta jer su zakrpili samo prokope. Sanirali su, ali evo sad se pokazuje kako su radovi izvedeni,” kazao je Hadžibajrić.

Dodao je da je ulica u takvom stanju da se mora odmah nešto poduzeti, ali i da se više ne može tolerisati javašluk i nemar komunalnih preduzeća koji ne preuzimaju odgovornost za svoje greške.

“Poslije njihovih radova mi smo morali ulicu ponovo sanirati i asfaltirali smo je upravo na dijelu gdje je sada uništen asfalt,” dodao je.

“Komunalna preduzeća pod izgovorom da nemaju sredstava izbjegavaju svoje obaveze, vodovodna i kanalizaciona mreža im je u katastrofalnom stanju, a prebacuju lopticu nama. Zašto da ne kažemo otvoreno? Kome građani plaćaju račune za vodu i kanalizaciju? Komunalnom preduzeću koje tim sredstvima treba redovno održavati kanalizacionu i vodovodnu mrežu, a oni to ne rade i sada smo tu gdje smo,” kazao je Hadžibajrić.

Općina Stari Grad će hitno povući sredstva iz rezerve kako bi se ova oštećenja otklonila i ulice dovele u zadovoljavajuće stanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije