DF i Naša stranka osudili govor mržnje protiv Marija Vukasovića

Radiosarajevo.ba
DF i Naša stranka osudili govor mržnje protiv Marija Vukasovića
Demokratska fronta i Naša stranka poslali su danas zajedničko saopćenje povodom incidenta koji se danas desio tokom sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

Nakon glasanja na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo kojim nije usvojen prijedlog odluke o izmjeni naziva Osnovne škole „Dobroševići“ u Osnovna škola „Mustafa Busuladžić“, uslijedio je napad zastupnika Stranke demokratske akcije na zastupnike Marija Vukasovića i Predraga Kojovića.

Naša stranka i Demokratska fronta osuđuju brutalni verbalni napad uperen protiv zastupnika isključivo na osnovu stavova koji oni zastupaju i njihovog imena i prezimena. Na sjednici je Vukasović prije glasanja o preimenovanju škole iznio citate Mustafe Busuladžića iz perioda Drugog svjetskog rata, koji ukazuju na njegove problematične stavove u vezi sa Jevrejima, muslimanima i ženama, kao argumente protiv donošenja ove vrste odluke, posebno imajući u vidu da je riječ o javnoj odgojno-obrazovnoj ustanovi. Zastupnik Kojović tom prilikom čak nije niti boravio u skupštinskoj sali, te je izvrijeđan isključivo zbog imena i prezimena.

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo je prekinuta nakon ovog incidenta. Demokratska fronta i Naša stranka neće tolerisati govor mržnje zastupnika iz Stranke demokratske akcije, kojim se širi strah, netolerancija i netrpeljivost prema drugom i drugačijem iz skupštinskih klupa, te se dovodi u pitanje sloboda izražavanja i pravo glasa.

Naša stranka i Demokratska fronta pozivaju da se smire tenzije, te se zahvaljuju kolegama koji su ovu vrstu ispada u zastupničkim tijelima osudili. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije