Deminiranjem tunela do više vode za Sarajevo: Uskoro manje redukcija

Radiosarajevo.ba
Deminiranjem tunela do više vode za Sarajevo: Uskoro manje redukcija
/ FOTO: ViK
Deminiranjem lokaliteta u dijelu naselja Hrasno, Općina Novi Grad, omogućen je pristup tunelu kroz koji se pruža cjevovod promjera 500 mm.

Puštanjem u rad ovog tunela će u narednom periodu biti obezbijeđene dodatne količine vode za grad Sarajevo, saopćeno je danas iz KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK) Sarajevo.

Radove na deminiranju vršio je deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite "Busovača B" gdje je sam proces bio otežan, zbog radova na dodatnom uklanjanju velike količine blata, smeća i mulja. Otežavajuća okolnost je i uzak prostor samog tunela, a čija ukupna dužina iznosi 618 metara. Ovaj cjevovod se jednim dijelom nalazi u Općini Novi Grad Sarajevo, a drugim dijelom u Općini Istočno Sarajevo.

Važno je istaći da će dodatne količine vode u narednom periodu utjecati na smanjenje vremenskog intervala noćnog obaranja pritiska, odnosno na normalizaciju vodosnabdijevanja dijelova grada Sarajeva.

U toku naredne sedmice očekuje se i angažovanje mehanizacije za dodatno raščišćavanje nanosa mulja i blata.

Čišćenjem i deminiranjem ovog lokaliteta kroz koji se pruža navedeni cjevovod također će se stvoriti uslovi za sigurno kretanje radnika prilikom održavanja vodovodne mreže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije