Delegacija Istanbula boravila u Sarajevu: Turci žele pomoći obnovu Bijele tabije

Radiosarajevo.ba
Delegacija Istanbula boravila u Sarajevu: Turci žele pomoći obnovu Bijele tabije
Višečlana delegacija Grada Istanbula posjetila je danas glavni grad Bosne i Hercegovine, gdje su sa novim gradonačelnikom Abdulahom Skakom razgovarali o konkretnoj podršci ovog pobratimskog grada Sarajeva.

Ovom prilikom istaknuti su problemi u oblastima vodosnabdijevanja, odvoza i recikliranja smeća, te pomoći ljudima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Posebno je bila zanimljiva posjeta Bijeloj tabiji, vrijednom kulturno-historijskom spomeniku Sarajeva, tokom koje su članovi istanbulske delegacije istakli spremnost da pomognu obnovu ovog spomenika. Oni su ponijeli i idejni projekat Bijele tabije, te predložili da ekipa eksperata iz Sarajeva posjeti Istanbul, kako bi razradili akcioni plan za restauraciju ovog kompleksa, stoji u saopćenju Gradske uprave.

Delegacija Istanbula je obišla i Medicinske asocijacije „BIMA“, te je obećala pružiti pomoć za obnovu prostora ovog udruženja, koje već 20 godina pruža besplatnu primarnu zdravstvenu zaštitu zdravstveno neosiguranom stanovništvu, uglavnom izbjeglicama – povratnicima u BiH.

"Prostor koji je potrebno opremiti, bi sadržavao tri polivalentne ambulante za djecu, žene i internističke preglede, te ambulatnu za operativne zahvate, laboratoriju i apoteku“, istakao je predsjednik ove asocijacije prof. dr. Faris Fočo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije