Dan općine Stari Grad: Ne smije se zaboraviti duga historija grada

Radiosarajevo.ba
Dan općine Stari Grad: Ne smije se zaboraviti duga historija grada
/ Općina Stari Grad
Posjetom mezaru Isa bega Ishakovića u haremu Careve džamije, a potom turbetu Gazi Husrev-bega, te Šehidskom mezarju Kovači, obilježen je Dan Općine Stari Grad.

Na ovaj dan prije 25 godina, vodile su se presudne bitke za odbranu Starog Grada, ali i cijelog Sarajeva – i upravo to su danas istakli svi koji su učestvovali u obilježavanju ovog značajnog datuma.

Istovremeno, današnji obilazak mezara znači i da se ne zaboravlja duga historija ovog grada, nego se daje značaj kako njegovim osnivačima, tako i onima koji su poginuli za njegovu odbranu tokom agresije na BiH.

“Posjetili smo danas mezar Isa bega Ishakovića koji je na neki način postavio temelje za ono što je poslije njega uradio veliki gazija Gazi Husrev-beg. I to je naša historija i tradicija koju nikad ne smijemo zaboraviti. Isto tako, ne smijemo zaboraviti ni sve šehide i pale borce koji su dali živote za odbranu Starog Grada i cijelog Sarajeva i zato svake godine 2. maja odamo počast na Šehidskom mezarju Kovači,” izjavio je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Dodao je da je ovo višegodišnja tradicija i da je Općina Stari Grad namjerava i ubuduće održavati.

U haremu Careve džamije delegaciju je dočekao Salih ef. Išerić koji se zahvalio na tradiciji koju Općina Stari Grad njeguje i svake godine na ovaj značajan datum posjećuje mezar Isa bega Ishakovića odajući tako počast utemeljitelju grada.

“Moj bi prijedlog bio da se ovaj datum obilježava kao dan odbrane Starog Grada, a da se isti značaj da i datumu uvakufljenja Isa begove imovine koju je nama ostavio u amanet i da se i on ovako obilježava,” kazao je efendija Išerić. 

Hafiz Salih Halilović primio je delegaciju Općine Stari Grad u haremu Gazi Husrev-begove džamije gdje je proučena Fatiha, a potom i ašere u mektebu ove džamije. I hafiz Halilović je istakao značaj obilaska gazijinog turbeta na ovaj dan te se zahvalio delegaciji na dolasku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije