Bogat program za rođendan BiH: Šibin film, obrade Indexa, EKV-a...

S. H.
Bogat program za rođendan BiH: Šibin film, obrade Indexa, EKV-a...
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Srđan Mandić

U zgradi Vlade Kantona Sarajevo danas je predstavljen program obilježavanja Dana državnosti BiH u organizaciji Kantona Sarajevo i SABNOR-a BiH.

"Smatram da je ovo najvažniji dan i da se država BiH nepravedno odnosi prema njemu", rekao je ispred SABNOR-a BiH potpredsjednik SDP-a Nijaz Skenderagić.

Skenderagić je najavio da će 24. novembra biti veliko okupljanje antifašista u Mrkonjić Gradu, dok će 25. novembra u Narodnom pozorištu biti održan program u režiji Dine Mustafića.

"Program ima namjeru da afirmira kulturu sjećanja kao talog evropske budućnosti BiH", navodi se.
 
Također, istakao je kako će u sklopu programa biti prikazan dokumentarni film "Golim rukama" kultnih autora, novinara Hamze Bakšića i reditelja Hajrudina Šibe Krvavca iz 1980. godine.

Bit će upriličen i muzičko-scenski program gdje će biti predstavljena savremena vokalna obrada pjesama Indexa, EKV-a i Damira Imamovića, te svojevrsna muzička kompilacija horskih stihova "Ti si mi bila u svemu naj, naj", zatim sevdalinke "Sarajevo" i numere "Ovo je zemlja za nas". Autor ovog dijela programa je Danijel Žontar uz vokalni ansambl Art Vivo.

Koreografski rad Ene Kurtalić i plesačice Amile Terzimehić bit će predstavljen na plesno-muzičkom performansu o necivilizacijskom odnosu prema spomenicima NOB-a, uz pratnju "Bilećanke", aranžera Tonija Toplana i basa Ivana Šarića, dok će se na projekciji prikazivati fotografije i video kulturno-historijskog naslijeđa NOB-a.

Na kraju programa bit će izvedena rock obrada "Ay, Carmela" benda Sarajevo Jazz Guerrila sa Lidijom Kordić uz horsku podršku Kamernog mješovitog hora Lola.
 
Skenderagić je izrazio žaljenje što se malo pažnje posvećivalo ovom datumu. 
Podsjetio je i kako je fašizam svuda prisutan oko nas i danas, te kako su poruke ZAVNOBiH aktuelne još uvijek.

Ministar za komunalnu privredu i infrastrukturu KS Srđan Mandić istakao je kako je Vlada KS i u prethodnim mandatima podržavala ove programe, ali kako se u ovim trenucima bujanja fašizma odlučila uključiti intenzivnije u organizaciju ovog programa. Mandić je istakao kako aktuelna Vlada njeguje tekovine antifašizma, te je podsjetio na ponovo paljenje vječnog plamena nakon 27 godina na spomen-parku Vraca, te kako će naredne godine u Kampusu Univerziteta u Sarajevu biti otvoren studentski park koji će nositi ime heroja Gorana Čengića.

Sarajevo će dobiti park Gorana Čengića, heroja koji je život dao za komšiju

Ministar za komunalnu privredu i infrastrukturu Srđan Mandić govorio je na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo o inicijativi da budući park u Kampusu Univerzitet u Sarajevu nosi ime Gorana Čengića, čovjeka koji je ubijen 1992. godine pri pokušaju spašavanja komšije Bošnjaka na Grbavici.

Potom je predstavio plan obilaska spomen-obilježja, dječiji program u Domu mladih, otvaranje Sajma izdavača. Rekao je i kako se na gradske ulice već postavljaju zastave BiH, te je pozvao građane da zajedno čuvaju tekovine antifašizma i državu BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije