'Dan bez automobila' na Vilsonovom šetalištu, a ostatak grada...

Radiosarajevo.ba
'Dan bez automobila' na Vilsonovom šetalištu, a ostatak grada...
/ Radiosarajevo.ba
Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo obilježilo je danas na Vilsonovom šetalištu Dan bez automobila - 22. septembar, želeći ukazati na važnost pješačenja i vožnje bicikla.

U dijelu u kojem su dijelili promotivne materijale u potpunosti je obustavljen motorni saobraćaj, a što će na snazi biti cijeli dan.

Jedna od učesnica akcije Dalila Glavić Feni je kazala da je direktan kontakt s ljudima dobar način predstavaljanja prednosti koje donosi pješačenje i vožnja biciklom.

Smanjenje zagađenosti zraka i saobraćajne buke, naglasila je, neke su od prednosti ako bi se automobili koristili samo onda kada su zaista potrebni.

"Podjela promotivnih materijala i obustava saobraćaja su jedan od načina ukazivanja na štetnost automobila, a Ministarstvo će nastaviti s ovakvim i sličnim aktivnostima", istakla je Glavić.

Na žalost, dok se u Vilsonovom šetalištu obilježava "Dan bez automobila", u ostatku grada vladaju, sada već uobičajene, velike saobraćajne gužve.

Pogledajte kako izgleda Sarajevo sa i bez automobila u našoj fotogaleriji.

 

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo od 16. do 22 septembra obilježava kampanju ''Evropska sedmica mobilnosti'' koja se ove godine obilježava pod motom ''Pametna mobilnost-snažna ekonomija-ulaganje u Evropu''.

Evropska kampanja ''Evropska sedmica mobilnosti'' za promociju održive urbane mobilnosti predstavlja priliku za pojašnjavanje problema s kojima se gradovi suočavaju radi poticanja promjene ponašanja i napredovanja prema održivom razvoju saobraćaja i transporta u urbanim sredinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije