Izdavanjem lažnih fiskalnih računa u 2016. utajeno više miliona KM poreza

Sanja Šabanadžović Jerlagić
Izdavanjem lažnih fiskalnih računa u 2016. utajeno više miliona KM poreza
/ Kako treba izgledati ispravan fiskalni račun?
Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine je tokom prošle godine na području Kantona Sarajevo, provjeravajući i kontrolirajući izdavanje lažnih fiskalnih računa, utvrdila da je utajeno nekoliko miliona KM.

Odsjek za obavještavanje i istrage Porezne uprave FBiH, u 2016. godini proveo je aktivnosti i mjere u vezi s izdavanjem lažnih fiskalnih računa, odnosno neevidentiranjem cjelokupnog ostvarenog prometa putem fiskalnih uređaja, što je rezultiralo podnošenjem službenog izvještaja Tužilaštvu Kantona Sarajevo za višemilionski iznos procijenjenog utajenog poreza. 

Zbog utaje poreza izvršeno je nekoliko pretresa na području Federacije BiH i privedeno više osoba.

”Prema službenoj evidenciji nadležnog inspektorata Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u toku prošle i za prva dva mjeseca ove godine, na području KS-a zbog neizdavanja fiskalnih računa izdato je 846 prekršajnih naloga u vrijednosti 2.144.405,00 KM” pojasnila je za Radiosarajevo.ba Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a i podsjetila da su od prošle godine intenzivirane kontrole kantonalne tržišno-turističke inspekcije u ovim slučajevima.

Inspektorat tržišno-turističke inspekcije Kantonalna uprave za inspekcijske poslove u 2016. godini zaprimio je blizu 550 prijava za neizdavanje računa, ali nije u svim prijavljenim slučajevima utvrđen prekršaj.

Kršenje Zakona o fiskalnim sistemima FBiH, konkretno u segmentu neizdavanja fiskalnih računa, posebno je izraženo u obrtničkoj i ugostiteljskoj djelatnosti.

Čest slučaj je i izdavanje lažnih fiskalnih računi s kasa ili printera koji nisu fiskalizirani ili koji imaju lažirani softver za ispis tog računa ili s certificiranog fiskalnog uređaja koji nije fiskaliziran (kupljen možda zbog rezerve u slučaju da glavni prestane s radom).

Iako kantonalni inspektori uzimaju u obzir svaku dobijenu prijavu, prekršaj neizdavanja fiskalnog računa inspektor može sankcionirati samo u slučaju kada se njemu ili prisutnom kupcu ne izda fiskalni račun. 

Nakon fiskalizacije, odnosno stavljanja fiskalnog uređaja u funkciju evidentiranja prometa, u tom istom objektu nije dozvoljeno posjedovanje bilo kakvog drugog uređaja koji nije fiskalni.

"Obaveza je da se evidentirani promet iskazuje na fiskalnom računu i nije dozvoljeno izdavanje bilo kakvih drugih računa, osim fiskalnih. Naime, za promet roba i usluga koje se fakturiraju, izdaje se i fiskalni račun koji se zajedno s fakturom dostavlja kupcu, a na fakturi se navodi broj fiskalnog računa za koji se veže”, kazali su nam iz Porezne uprave Federacije BiH.

Navode kako im često budu prijavljeni slučajevi neispravnih fiskalnih računa, a pojašnjavaju kako ih je lako prepoznati.

PU FBiH - Da li ste prevareni: Kako treba izgledati ispravan fiskalni račun?

PUFBiH

Najjednostavniji način prepoznavanja lažnog fiskalnog računa je da se pogleda da li fiskalni račun ima sve propisane dijelove (slika jedan i dva).

"Na web-stranici Porezne uprave http://www.pufbih.ba/v1/stranica/5 postoji aplikacija pomoću koje se može izvršiti provjera broja fiskalnog računa. Pod nazivom Provjera javljanja fiskalnih uređaja kupci mogu ustanoviti da li je broj fiskalnog računa izdat na taj dan. Npr. broj na računu je 18036, a za taj dan na aplikaciji posljednji broj računa koji je izdat je 18051 što znači da je taj račun izdat na taj dan", ističu iz Porezne uprave FBiH. 

Pravilnikom je propisan fiskalni logo koji mora biti na svakom fiskalnom računu.

Kako treba izgledati ispravan fiskalni račun? - Da li ste prevareni: Kako treba izgledati ispravan fiskalni račun?

PUFBiH

 

Članom 52. Zakona o fiskalnim sistemima u FBiH predviđene su novčane kazne za prekršioce, i to od 2.500 do 20.000 KM za pravno lice, za odgovorno lice u pravnom licu od 1.000 do 3.000 KM, dok je za fizičko lice predviđena novčana kazna za prekršioca u vrijednosti od 3.000 do 10.000 KM.

Prijavite prevaru!

Veoma je važno raditi i na podizanju svijesti kupaca o njihovoj zakonskoj obavezi i pravu da za kupljeni proizvod, odnosno dobijenu uslugu traže fiskalni račun, jer se svaka utaja poreza najviše reflektira na uvjete života prosječnog građanina.

Porezna uprava Federacije BiH još od 2014. godine ima otvorenu besplatnu telefonsku liniju, broj 080 020 333, putem koje građani imaju mogućnost da prijave nepoštivanja poreznih zakona i druge koruptivne radnje, a da pritom ne moraju ostaviti svoje lične podatke. Besplatna telefonska linija otvorena je za rad s građanima 24 sata. Svi pozivi građana se snimaju, a zaprimljeni podaci dostavljaju se nadležnim organizacionim jedinicama Porezne uprave.

Prijave se mogu dostaviti putem:

- e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,

- putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i

- putem besplatnog poziva 080 020 333.

- putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „nepravilnosti“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije