Da li će reforma zdravstva potpuno zanemariti potrebe djece s poteškoćama?

Radiosarajevo.ba
Da li će reforma zdravstva potpuno zanemariti potrebe djece s poteškoćama?
Potrebe djece s poteškoćama mogle bi u narednom periodu biti potpuno zanemarene, upozoravaju iz Udruženje za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju EDUS.

Naime, iščitavanjem Plana restruktuiranja zdravstvene djelatnosti u Kantonu Sarajevo, dokumenta koji je trenutno na javnoj raspravi nakon što ga je Skupština KS predložila krajem oktobra, roditelji i stručnjaci EDUS-a uočavaju da su osnovne potrebe djece s poteškoćama, koje su izvan standardnih usluga za svu djecu, potpuno zanemarene.

Tu se, prije svega, misli na potpuni izostanak pojma servisa rane intervencije za djecu sa poteškoćama u razvoju, koje su, kako je nauka već odavno dokazala, ključne za razvoj njihovog punog potencijala. Osim toga, najavljuje se i ukidanje svih usluga u okviru Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, gdje je upravo počela sa radom, nakon dugogodišnje borbe roditelja, stomatološka ambulanta za djecu s poteškoćama, koja uključuje zahvate pod opštom anestezijom koji ne mogu biti izvedeni ni u jednom od domova zdravlja.

Iako su, uz pomoć UNICEF-a i EDUS-a, u nekoliko gradova u BiH  pokrenuti Centri za rani rast i razvoj,  u Kantonu Sarajevo usluge rane intervencije u javnom zdravstvu još ne postoje, niti ima indikacija da Ministarstvo zdravstva KS ima namjeru da sprovede već postojeći Akcioni plan Federalnog ministarstva zdravstva u ovoj oblasti. Iako je predstojeća reforma odlična prilika da se uvedu usluge rane intervencije i na taj način Sarajevo izjednači sa drugim gradovima u BiH, gdje već postoje ovakvi servisi, predloženi dokument ne sadrži naznake da će se to i desiti.

Zbog svega navedenog, Vijeće roditelja EDUS-a  traži da se, u okviru reforme zdravstva u KS, u Plan obavezno uključe sljedeće promjene:

Servisi rane detekcije i intervencije

U skladu sa Okvirnom politikom unapređenja ranog rasta i razvoja djece u BiH usvojenom od strane Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 07.03.2012. godine, Politikom za unapređenje ranog rasta i razvoja djece Federacije Bosne i Hercegovine koji je Vlada Federacije BiH usvojila na na svojoj sjednici od 11.05.2011. godine i na osnovu potpisanog Protokola o saradnji u oblasti unapređenja ranog rasta i razvoja djece u Federaciji BiH od strane ministara obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite Federacije BiH 03.04.2012. , da se u Domovima  zdravlja KS uspostave servisi za ranu detekciju i centri/sobe za intervenciju. To bi, prije svega, značilo ranu detekciju (prije treće godine života) razvojnih smetnji, pri pedijatrijskim i službama porodične medicine, te adekvatnu intervenciju vođenu od strane stručnih saradnika i u saradnji sa obrazovnim ustanovama i centrima za socijalni rad, prema najboljim i dokazanim svjetskim praksama.  Uporedo s tim, potrebna je značajna doedukacija i trening zdravstvenog kadra u ovoj oblasti.

Stomatološka ambulanta za djecu s poteškoćama

Plan treba jasno potvrditi da će ova služba nastaviti s radom, na osnovu posebnog ugovora između Ministarstva zdravstva KS i Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije