Čuvari starih zanata će lakše do stručnih zvanja

Radiosarajevo.ba
Čuvari starih zanata će lakše do stručnih zvanja
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Kazandžiluk je jedna od najstarijih ulica u gradu

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je podržalo inicijativu Naše stranke koja traži uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa tradicionalnih i starih obrta u srednjim strukovnim školama. Ovu inicijativu je na Devetoj radnoj sjednici Skupštine KS pokrenula zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija na osnovu Zakona o srednjem obrazovanju KS koji predviđa mogućnost prekvalifikacije i vanrednog obrazovanja za sticanje V stepena stručne spreme, za sticanje zvanja majstora specijaliste, instruktora i poslovođe.

U odgovoru Ministarstva stoji kako uvjet za sticanje V stepena imaju osobe koje su stekle srednje obrazovanje i imaju najmanje dvije godine radnog iskustva u nekom od zanimanja struke za koju žele steći odgovarajuće zvanje. Uz to, Zakon o obrazovanju odraslih predviđa mogućnost registriranja centara za obrazovanje odraslih i akreditovanja programa za formalno i neformalno obrazovanje odraslih.

Na području Kantona Sarajevo već postoji određeni broj srednjih škola koje su registrirane za obavljanje djelatnosti obrazovanja odraslih (SŠC Hadžići, SŠC Ilijaš, Srednja škola metalskih zanimanja, Srednja škola za okoliš i drvni dizajn, Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti) i ne postoji zakonska smetnja za akreditiranje programa prekvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa tradicionalnih i starih obrta u srednjim strukovnim školama.

Ministarstvo će inicijativu proslijediti svim strukovnim školama s ciljem izrade adekvatnih programa i njihovog dostavljanja na akreditiranje Ministarstvu. Sa aspekta potrebe za očuvanjem tradicionalnih i starih obrta, kao i mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta sigurno je da će ova inicijativa imati pozitivan efekt na ekonomiju Kantona Sarajevo. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije