Ćudić: Zdravstveni sistem u kolapsu, a ministrica Ademaj “ne zna kuda sve to ide”

Radiosarajevo.ba
Ćudić: Zdravstveni sistem u kolapsu, a ministrica Ademaj “ne zna kuda sve to ide”
FOTO: Facebook / Sabina Ćudić
U aprilu ove godine Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog Odluke o usvajanju Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo -  protiv koje je glasala Naša stranka.

Kantonalna ministrica zdravstva Zilha Ademaj tvrdila je tada da će ovaj Plan dovesti do bolje iskorištenosti svih kapaciteta, prostora i kadrova kako bi se poboljšala usluga i skratio put od porodičnog ljekara do pregleda u bolnici.

Zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Sabina Ćudić je na današnjoj redovnoj sjednici postavila pitanje ministrici Ademaj da objasni u kojoj je fazi implementacija tog Plana, kojeg je Vlada KS zvala “najvećom reorganizacijom zdravstvenog sistema u historiji Kantona Sarajevo”.

Ćudić je z atražila da se ministrica posebno osvrne na "put pacijenta" i predoči dosadašnje rezultate reorganizacije.

Ministrica Ademaj je odgovorila da je reorganizacija “u teškom zastoju zbog niza prepreka”, te je zaključila svoj odgovor riječima “Ne znam kojim tokom će sve ovo ići”.

"Ostali smo šokirani konstatacijama ministrice zdravstva da apsolutno ne zna koji će biti ishod restrukturiranja zdravstva u Kantonu Sarajevo, da ne zna koje su posljedice po pacijente, te nam ne može ponuditi rokove implementacije i završetka procesa, koji između ostalog podrazumijeva i zatvaranje niza zdravstvenih ustanova. Upravo smo u Aprilu upozoravali protiv ulaska u proces reorganizacije zdravstvenog sistema koji nije potkrepljen finansijskom analizom, niti je vođen dobrobiti pacijenata", rekla je Ćudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije