Na sjednici Skupštine KS-a usvojene izmjene Zakona o proglašavanju žalosti

Fena
Na sjednici Skupštine KS-a usvojene izmjene Zakona o proglašavanju žalosti

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su izmjene Zakona o proglašavanju žalosti koje će unaprijediti proceduru legitimnosti predlagača za proglašenje, način i dužinu trajanja žalosti, ali i kaznene odredbe za one koji se ne pridržavaju ovog dana.

Ministar pravde i uprave KS-a Mario Nenadić pojasnio je da se žalost prema odredbama ovog zakona proglašava povodom velikog broja ljudskih žrtava, nastalih usljed elementarnih nepogoda velikih razmjera, zemljotresa, poplava, požara, klizišta, saobraćajnih nesreća i teških nesreća u preduzećima, školama i javnim objektima i javnim mjestima, kao i u drugim okolnostima za koje se može smatrati da su zadesile cijeli kanton  neovisno od broja žrtava.

Uređena su i još neka manje važna pravno-tehnička pitanja, a kako ističe ministar Nenadić, važno je da postoje jasni propisi i primjenjive procedure, iako bi bilo najbolje da se nikada ne jave okolnosti koje bi uzrokovale primjenu ovog zakona i proglašenje žalosti u Kantonu Sarajevo.

Žalost u Kantonu Sarajevo, prema predloženim rješenjima proglašava Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog premijera u konsultacijama s predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije