Crveni križ Novo Sarajevo: Poznat termin dobrovoljnog darivanja krvi

1
Fena
Crveni križ Novo Sarajevo: Poznat termin dobrovoljnog darivanja krvi
FOTO: Facebook / Crveni križ Novo Sarajevo

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi bit će organizirana u srijedu, 17. marta u terminu od 11.00 do 16.00 sati u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Novo Sarajevo 1934.

Organizatori akcije su: Crveni križ Novo Sarajevo, Dobrovoljno vatrogasno društvo Novo Sarajevo, Gorska služba spašavanja - stanica Sarajevo, Ronilački klub Bosna, Radio klub Novo Sarajevo E71-ENS, Služba za spašavanje iz ruševina - KJKP Rad, Centar za zdravo starenje, Služba Civilne zaštite, Općina Novo Sarajevo i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.

Imajući u vidu izuzetno tešku situaciju tokom prošle i ove godine u davalaštvu zbog proglašenja pandemije COVID-19, predloženo je da Službe zaštite i spašavanja u okviru Štaba Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo organiziraju akciju dobrovoljnog darivanja krvi u svrhu obezbjeđenja dovoljnih zaliha krvi i krvnih sastojaka, saopćeno je iz Crvenog križa Novo Sarajevo.

Dobrovoljno davalaštvo krvi je tradicionalna aktivnost Crvenog križa po kojoj je ta organizacija decenijama prepoznatljiva. Krajnji cilj je prikupljanje dovoljnih količina krvi u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH. Darivanje krvi se zasniva na medicinskom principu da svaka zdrava osoba može bez štetnih posljedica za svoje zdravlje dati jednu dozu krvi jer time daje količinu koja se smatra kao normalni "višak" bez koje čovjek može da obavlja i najteže poslove. Crveni križ vrši promociju, animaciju i regrutaciju davalaca, a Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH obavlja stručni dio - uzimanje krvi od davalaca, navodi se u saopćenju.

Animiranje građana za dobrovoljno darivanje krvi predstavlja značajnu društvenu aktivnost i pomaže u ublaživanju ljudskih patnji i spašavanju života što je jedan od najznačajnijih humanitarnih zadataka Crvenog križa.

Davalaštvo krvi je dobrovoljno, anonimno i besplatno, a dobrovoljni davaoci krvi su najhumaniji ljudi, poručili su iz Crvenog križa Novo Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije