Crveni križ FBiH: Darivanje krvi u Brezi

Radiosarajevo.ba
Crveni križ FBiH: Darivanje krvi u Brezi
Foto: Crveni križ FBiH / Breza

U akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Brezi 99 osoba je darivalo krv. Naime, akciji su se odazvale 123 osobe ali zbog različitih zdravstevnih razloga nisu bili svi u mogućnosti darivati krv.  

Akciju su organizirali Transfuzijski centar Kantonalne bolnice Zenica i Crveni križ općine Breza. Riječ je o dvodnevnoj akciji koja je održana 28. i 29. maja.

Prvi dan krv je darivalo 46 osoba, a drugi dan 53. Bitno je istaći i da se prijavilo 12 novih dobrovoljnih darivatelja krvi od kojih je sedam (četiri žene i tri muškarca) uspjelo darivati krv dok pet njih iz zdravstvenih razloga nije bilo u mogućnosti darivati krv.   

Akcija je bila vremenski (od 09 do 12 sati i prostorno ograničena zbog aktuelne situacije sa koronavirusom.   

Iz Crvenog križa općine Breza nisu krili zadovoljstvo zbog više nego odličnog odziva na akciju. 

"Ne možemo sakriti zadovoljstvo zbog humanosti koju je pokazala rudarska Breza. U ovo vrijeme kada se mnogi ustručavaju krenuti ulicom, naši darivatelji su pokazali još jednom odvažnost, hrabrost i prije svega humanost darivanjem ovog najdragocijenijeg lijeka za potrebe kantonalne bolnice Zenica", istakao je Nedžad Dinar, sekretar Crvenog križa općine Breza.  

Iz Crvenog križa Federacije BiH izrazili su zahvalnost darivateljima krvi, kao i volonterima i osoblju Crvenog križa općine Breza te Transfuzijskom centru Kantonalne bolnice Zenica na izuzetno uspješnoj akciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije