Civilna zaštita Općine Centar efikasno reagovala nakon "potopa" u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Civilna zaštita Općine Centar efikasno reagovala nakon "potopa" u Sarajevu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Prizori iz Sarajeva
Jučerašnje padavine koje su pogodile glavni grad Bosne i Hercegovine u poslijepodnevnim satima, na području centralne gradske općine uzrokovale su probleme u zgradama institucija i privatnim stambenim objektima.

"Tokom jučerašnjeg dana zaprimili smo nekoliko poziva građana i predstavnika institucija koji su se žalili na poplave u objektima. Na nalog Profesionalne vatrogasne jedinice Kantona Sarajevo pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva 'Bjelave' su prvo intervenisali u objektu u kojem je smješten Vrhovni sud FBiH i Federalno ministarstvo pravde u Ulici Valtera Perića 15. Tu je došlo do poplave u arhivi objekta i uz pomoć pumpi za izbacivanje vode riješen je problem.

Na nalog Službe za civilnu zaštitu Općine Centar pripadnici ove vatrogasne brigade intervenisali su i na lokaciji u Ulici Ciglanska 26 u porodičnoj kući gdje su iscrpili oko 100 kubika vode iz podruma, što je trajalo od 17.30 do 20 sati. U Ulici Gornja Breka 1 u stambeni objekat udario je grom koji je izazvao manji požar koji je zahvaljujući prisebnosti i intervenciji stanara i komšija lokalizovan do dolaska pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice", objasnio je Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Centar, koji je dodao da su pripadnici općinskog štaba civilne zaštite tokom dana izašli na teren kako bi se utvrdilo stanje.

Pored pomenutog, tokom jučerašnjeg dana, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice su, na području općine Centar, također intervenisali u objektima Historijskog arhiva Sarajevo, Vanjskotrgovinskoj komori, Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u Ulici La Benevolencija, BBI centru, kinu Cinema City, Zubotehničkoj školi, te na Klinici za ortopediju KCUS, kao i u više privatnih stambenih objekata.

Također su tokom jutra pristigle dvije prijave građana, a radi se o objektima u Ulici Gornja Breka 61 gdje je nanesena veća količina pijeska i šljunka sa obližnjeg gradilišta, kao i u Usorskoj ulici preko puta broja 3 gdje je došlo do obrušavanja dijelova krova i konstrukcije ruševnog objekta. Oba slučaja su proslijeđena na postupanje Službi za inspekcijske poslove Općine Centar čija je ovo direktna nadležnost prema odredbama Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije