Četiri mladića idu s Trebevića: Gradonačelnici iz regije uveličali Dan Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Četiri mladića idu s Trebevića: Gradonačelnici iz regije uveličali Dan Sarajeva
Foto: Grad Sarajevo / Skaka s gradonačelnicima Beča, Skoplja i Zagreba pri povratku s Trebevića
Veličanstvenim otvorenjem nove Trebevićke žičare, simbola Sarajeva i brojnim drugim prigodnim aktivnostima obilježen je 6. april, Dan grada Sarajeva.

Nakon tačno 26. godina, ljepotica iznad Sarajeva zasjala je ponovo u punom sjaju, a na dolaznoj stanici otkrivena je i ploča posvećena Rami Biberu, čuvaru prve sarajevske Trebevićke žičare. Također, prilikom ceremonije otvaranja gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je bio i jedan od glavnih nosilaca ovog projekta, posebnu zahvalnost iskazao je glavnom donatoru Edmundu Hoffermanu i njegovoj supruzi.

"Dobrodošli u Sarajevo! Danas je Sarajevo centar regije", kazao je na početku svog govora Abdulah Skaka i tako označio početak obilježavanja veličanstvenog dana u historiji glavnog grada BiH.

Povodom Dana grada Sarajeva, glavni grad BiH posjetile su i brojne zvanice iz cijelog svijeta, među kojima su bili i gradonačelnik Beča Michael Haupl, gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov, te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Svi oni su svojim prisustvom pokazali da je Sarajevo značajan dio Europe, te su ovom prilikom odali i posebno priznanje gradu podno Trebevića.

Veoma zanimljiva je bila i šetnja četvorice gradonačelnika, pri povratku sa ceremonije otvaranja žičare, koji su odlučili da prošetaju jednim dijelom padina Trebevića, kao četiri mladića iz pjesme sarajevskog muzičara Zlatana Fazlića Fazle.

Podsjećamo, tokom dana su širom Sarajeva održane brojne manifestacije u čast 6. aprila. Najprije je, kako smo već kazali, svečano otvorena Trebevićka žičara, nakon čega se gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka na Baščaršijskom trgu, uz nastup Divanhane, družio sa građanima Sarajeva i brojnim turistima.

Također, ispred Vječne vatre, još jednog od simbola borbe protiv fašizma u Sarajevu, položeno je cvijeće, a odata je i počast šehidima na mezarju Kovači. Cijeli grad odisao je prazničnom atmosferom, a tako će biti i tokom većeg dijela dana, jer se još uvijek očekuju brojne manifestacije u čast 6. aprila.

Tako će, večeras, na sjednici Gradskog vijeća biti uručene i Šestoaprilske nagrade, Plakete Grada Sarajeva, nagrade za izuzetno sportsko zalaganje te  za hrabrost.

Javno preduzeće BH Pošta u okviru obilježavanja Dana Grada Sarajeva predstavilo je poštansku marku Obnovljena Sarajevska žičara koja je odštampana u tiražu od 10.000 primjeraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije