Lukić: Investitori moraju završiti objekt za 4 godine, kazne do 50.000 KM

S. H.
Lukić: Investitori moraju završiti objekt za 4 godine, kazne do 50.000 KM
/ Foto: Općina Centar
Ministar za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić za Radiosarajevo.ba je kazao da novi zakon o prostornom uređenju donosi nova pravila za investitore.

Lukić je kazao da će za investitore biti predviđeni precizni rokovi za završetak gradnje, ali i kazne za njih u slučaju nepoštivanja rokova, u rasponu od deset do 50 hiljada maraka.

"Svaki investitor morat će završiti objekt u roku od četiri godine što podrazumijeva završavanje radova na fasadi te njegovo priključenje na infrastrukturu, dok se sa unutrašnjim dijelom objekta može čekati. Ovom uredbom bit će riješeni brojni problemi neuglednih objekata u Kantonu Sarajevo. Novi zakon o prostornom uređenju nastao je kao rezultat važećeg zakona iz 2005. godine u cilju stabilnog ekonomskog rasta, naveo je za Radiosarajevo.ba ministar Čedomir Lukić.

Rekao je kako je Ministarstvo za prostorno uređenje, građenja i zaštite okoliša KS-a u saradnji s predstavnicima Grupacije Svjetske banke (IFC) pripremilo nacrt ovog zakona koji je Skupština KS-a usvojila 19. oktobra prošle godine. 

Nakon što je Prijedlog zakona usvojen na sjednici Vlade KS-a gdje je predložena reforma procedura vezanih za izdavanje odobrenja za građenje, Prijedlog zakona upućen je u skupštinsku proceduru na razmatranje.

Ministar je objasnio definicije osnovnih pojmova koje se nalaze u ovom Zakonu, te je najprije naveo kako se pod pojmom građevinskom zemljišta podrazumijeva svako ono na kojem se može vršiti intervencija na osnovu urbanističkog plana. Naročito će se paziti na zaštićena područja, ali će se kod svakog zemljišta utvrđivati i kantonalni interes.

"Pravit će se urbanistički planovi za šest općina u Kantonu Sarajevo što ne uključuje općine Ilijaš, Hadžići i Trnovo. Prioritet će biti rješenje regulacionih planova, a uvest će se i stručni akt na osnovu kojeg će jednostavne građevine do 400 metara s postojećim urbanističkim planom moći dobiti saglasnost u roku od osam dana i više se neće morati formirati komisija", istaknuo je ministar Lukić.

Dodao je i kako će u svakoj općini biti pokrenut Centar za pružanje usluga iz oblasti prostornog uređenja gdje će svim investitorima biti lakše dostupne informacije o tome šta im je potrebno kako bi realizirali ideje što će skratiti rokove za izgradnju čime će se privući veći broj investitora.

Također, i inspekcijski nadzor će biti pojačan na tri nivoa.

Podsjećamo da je na sjednici Vlade Kantona Sarajevo održanoj u petak utvrđen Prijedlog zakona o prostornom uređenju te Prijedlog odluke o usvajanju "B“ faze izmjena i dopuna Prostornog plana KS-a za period od 2003. do 2023. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije