Bujrum slobode: Četvrto izdanje festivala LGBTIQ+ umjetnosti i aktivizma Kvirhana u Sarajevu

7
Radiosarajevo.ba
Bujrum slobode: Četvrto izdanje festivala LGBTIQ+ umjetnosti i aktivizma Kvirhana u Sarajevu
Foto: Sarajevski otvoreni centar / Najava Kvirhane

Svemirko, Marko Bošnjak, Ida Prester i Macha Ravel nastupit će na četvrtom izdanju festivala Kvirhana, a ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan.

Festival Kvirhana ove godine fokus stavlja na slobodu te se kao i dosad trudi biti siguran i slavljenički prostor za sve LGBTIQ osobe i njihove prijatelje. Bogat program festivala uključit će između ostalog i predstavu, izložbu, koncerte, filmove, razgovore i drag show.

Slogan Bujrum slobode! smještamo u današnji kontekst odgovornosti koju sloboda nosi, istodobno propitujući puteve koji vode do nje. Sloboda se osvaja i njeguje, a kroz umjetničke i aktivističke događaje Kvirhane ćemo promišljati i uživati slobodu u različitim formatima, zato pridružite nam se jer imamo šta ponuditi i ove godine.

Užas u Hrvatskoj: Muškarac nožem ubio starijeg čovjeka, ranio i jednu ženu

Užas u Hrvatskoj: Muškarac nožem ubio starijeg čovjeka, ranio i jednu ženu

Festival će biti otvoren u SARTR-u u 19.30h predstavom 'Naš sin' Patrika Lazića, u produkciji Hartefakt fonda iz Srbije, koja je na regionalnim gostovanjima već postigala zapaženi uspjeh. Nakon što se mladić autovao svojim roditeljima, oni pokušavaju da žive sa saznanjem da je njihov sin drugačiji. Rituali porodične večere postaju velika dramska peripetija.

Dnevni program drugog dana festivala počinje od 14 sati u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, a rezervisan je za druženje i upoznavanje kroz Mingling session, nakon čega će se održati projekcije dva domaća kratkometražna filma. Kratki film 'Jan' autora Kenana Musića i Mirze Čustovića je prvi kratki film ikada iz regije dostupan na HBO Max platformi, a govori o prijateljstvu i ljubavi, traganju za mjestom gdje nema potrebe za etiketiranjem nagona te film koji izaziva prepoznavanje ljubavi u svim njenim oblicima. Film 'Sutra ćemo kupiti ribice' autorice Sare Ristić prati tinejdžericu Asju koja nakon 5 godina sreće svoju stariju sestru Aminu koju nije vidjela otkad je Amina izbačena iz kuće.

Nakon projekcije filmova, održat će se razgovor o kvir (LGBTI+) vizuelnom stvaralaštvu u kojem će učestvovati autori i autorice filmova, glavni glumac iz filma Jan, Maksim Jovanović, kao i fotografkinja Monika Andrić. Njena izložba fotografija 'Razlike od kojih smo satkani – uvid u LGBTIQ+ živote' otvorit će se na istoj lokaciji u 19 sati. Izložba intimnih portreta i dokumentarnih fotografija istražuje svakodnevne životne situacije LGBTQ+ osoba i način na koji se njihove razlike integrišu u šire društvo.

Muzički program drugog dana festivala održat će se u kultnom Kinu Bosna, a otvorit će ga drag show četiri drag umjetnice iz BiH. Nakon toga nastupit će mladi sarajevski duo Bluzze, a onda i Marko Bošnjak, 'slavuj' iz Prozor-Rame, koji je publiku osvojio još kao dječak kada je pobijedio na Pinkovim zvjezdicama, a zatim i nastupom na hrvatskoj Dori. Koncert će održati i poznata hrvatska muzičarka i voditeljica Ida Prester i pop bend Lollobrigida, a noć će zatvoriti electro duo iz Hrvatske Cura i Dečko, dinamična eksplozija emocija i plesa koja puni klupske prostore i razbija stereotipe.

U subotu, posljednji dan festivala, na istoj lokaciji Centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, održat će se radionica kvir FANZINE: Zajedničko pisanje manifesta za prvo izdanje kvir fanzina.

Ostatak dnevnog programa fokusiran je na Queer Talks, razgovore o različitim temama važnim za feminizam i LGBTIQ aktivizam i umjetnost. U događaju će učestvovati i Nina Pavićević, osoba koja stoji iza popularnog feminističkog Instagram profila Kritički.

Festival će zatvoriti muzički program koji započinje od 21.30h u Kinu Bosna nastupom alternativnog/post rock indie sastava iz Splita Fostera. Nakon toga će nastupiti Oli pop (Olivera Popović) kantautorka alternativne pop muzike iz Srbije, a onda i trap-rap muzičarka iz BiH Macha Ravel, ranije poznata i kao Muha, koja je svoj prvi uživo nastup imala upravo na festivalu Kvirhana 2021. godine. Objavom prvog synth-pop singla 'Traume', potvrdila je svoju zasluženu poziciju na balkanskoj alternativnoj pop sceni. Najveća zvijezde festivala je zasigurno alternativni pop projekt Svemirko koji se na prostoru bivše Jugoslavije proslavio albumom Vanilija. Do kraja noći prisutne će zabaviti DJ Sonja Sajzor, jedna od najznačajnijih trans aktivistkinja u regiji.

Cijeli program možete pogledati na kvirhana.ba, a sve vijesti vezane za festival pronađite na instagram profilu Kvirhana festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije