Budžet Kantona Sarajevo za 2019. godinu 928 miliona KM

K. S.
Budžet Kantona Sarajevo za 2019. godinu 928 miliona KM
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Vlada KS: Budžet za 2019. godinu je realan i ostvariv

Vlada Kantona Sarajevo (KS) donijela je Nacrt budžeta za 2019. godinu koji bi trebao iznositi 928,3 miliona maraka, izjavio je na konferenciji za medije ministar finansija KS Jasmin Halebić, podcrtavši da je ovo najveći budžet u historiji Kantona Sarajevo.

Spomenuo je da je budžet realan, da nije prenapuhan i da je ostvariv. 

"Na rast budžeta najviše je utjecao rast prihoda od poreza. Porezi čine 77 posto ukupnog budžeta. Samo od indirektnih poreza prikupili smo 430 miliona KM, prihodi od poreza na dohodak iznosili su 144 miliona KM, dok su prihodi od poreza na dobit iznosili 128 miliona KM", pojasnio je Halebić.

Prema njegovim riječima, prihodi od poreza rasli su u periodu 2014. - 2018. godina.

"Prihodi od indirektnih poreza su od 2014. do 2018. godine uvećani za 70 miliona KM, prihodi od poreza na dohodak za 33 miliona KM i prihodi od poreza na dobit za 77 miliona KM. Sve ovo govori da se privreda u Kantonu Sarajevo oporavlja", ocijenio je Halebić.

Napomenuo je da je Vlada KS svake godine uspjevala je donijeti nacrt budžeta na vrijeme i da bi i ove godine, bez obzira što je izborna godina, budžet bi trebao biti ubrzo usvojen.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj rekao je da će kantonalna vlada budžet predočiti Skupštini KS, gdje će se onda kroz parlamentarnu raspavu eventualno korigirati neke stvari.

Pomenuo je brojne projekte: infrastrukturu, zaduženja za prvu transferzalu, projekte gasifikacije Bjelašnice, rekonstrukcije vodovodne mreže, nabavke novihg trolejbusa, autobusa i tramvaja za GRAS, izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, projekte izgradnji novih industrijskih zona, ulaganja u obrazovanje, energetsku efikasnost objekata.

Zolj je spomenuo i zarobljenu imovinu Kantona Sarajevo u Dalmaciji, Crnoj Gori, Zagrebu i Beogradu i najavio ubrzo osnivanje komisije koja će pokušati riješiti pitanje ove imovine vrijedne više stotina miliona KM. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije