Apel stanara u Sarajevu zbog nasilnog komšije: 'Živimo u strahu'

9
Radiosarajevo.ba
Apel stanara u Sarajevu zbog nasilnog komšije: 'Živimo u strahu'
Foto: Printscreen / Nasilni komšija iz Sarajeva

Stanari Ulice Nerkeza Smailagića 13 u Sarajevu, kako kažu, već duže od tri godine pokušavaju da riješe problem sa nasilnim komšijom.

Njihov apel prenosimo u cijelosti:

Stanari zgrade u ulici Nerkeza Smailagića broj 13 u Sarajevu već duže od tri godine pokušavaju da riješe problem sa nasilnim komšijom Jasminom I. koji živi na posljednjem, 18. spratu, ove višespratnice.

Skok u Kazan: Titulu najboljeg odbranio Sarajlija Dino Bajrić

Skok u Kazan: Titulu najboljeg odbranio Sarajlija Dino Bajrić

U istom ulazu žive 74 porodice koje su kontinuirano izložene različitim oblicima nasilja već mjesecima, dok državne institucije, uključujući i policiju, tvrde da poduzimaju sve što je u njihovoj moći.

Nasilni komšija je do sada izazvao nebrojeno mnogo incidenata kojim je direktno ugrozio živote ne samo stanara u ovom ulazu već i svih mještana koji se kreću u blizini.

U noći sa petka na subotu 27. 7. 2024. hepo kockom koju je izbacio iz svog stana zapalio je kuhinjski prozor na jednom od stanova koji se nalaze ispod njega. Pukom srećom prozor je bio zatvoren jer je, u protivnom, prijetila opasnost da zapali cijeli stan.

Nažalost, usljed izostanka reakcije prilikom ranijih incidenata od strane policije i tužilaštva, komšije su u strahu kada dođe do momenta da imenom i prezimenom stanu iza prijave. Pa ipak, policija je pri svakom većem incidentu upoznata i postoji osnov i dovoljno informacija da postupaju. Međutim, većina djela se tretira isključivo kao prekršaj te se sve okonča izdavanjem prekršajnog naloga kojeg pomenuti Jasmin I. po pravilu i ne plaća.

Od većih incidenata u protekle tri godine izdvajamo:

U najmanje tri navrata Jasmin I. je zapalio krov zgrade. Prilikom požara koji je izazvan 1. 9. 2023. u 23.30 na teren je izašlo pet vatrogasnih kola koje su požar uspješno ugasile. Također, tom prilikom veći dio ulaza bio je evakuisan;

U najmanje pet navrata je zapalio kabinu lifta pri čemu je postojala realna prijetnja da se požar proširi na cijeli ulaz;

Blokiranjem i zaključavanjem vrata isti redovito blokira požarni put koji ima važnu funkciju u slučaju požara ne samo za stanare sa broja 13 već i za sve stanare lamele (Nerkeza Smailagića ulazi 13-18). Takvim činjenjem u opasnost dovodi više od hiljadu osoba koja žive u ovoj lameli;

– Na krovu zgrade bio je uspostavio vrt te je iznio razne predmete koje je znao bacati na prolaznike. Jednom prilikom komšiju iz susjednog ulaza gađao je saksijama napunjenim zemljom što je, s obzirom na visinu zgrade koja ima 18 spratova, moglo biti fatalno za bilo kojeg prolaznika;

U više navrata, uglavnom u vidno alkoholiziranom stanju, nasrtao je na komšije ili prolaznike što su zabilježile u kamere kojim je pokriven ulaz u zgradu;

Velika saobraćajna gužva u Sarajevu zbog radova na Skenderiji

Velika saobraćajna gužva u Sarajevu zbog radova na Skenderiji

Više puta je kontejner za smeće prevrtao ili ga postavljao na vrh stepeništa što u opasnost dovodi ostale stanare, posebno djecu i starije;

Tokom više incidenata, a posebno tokom incidenta kada je potpuno demolirao centralni stub interfona na ulazu u zgradu, vidljivo je da je isti naoružan hladnim oružjem (nož, šarfciger i slično);

Nebrojeno puta je vrijeđao komšije na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi na način koji ima sva bitna obilježja krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Usljed višegodišnjeg nečinjenja, stanari su u strahu i nerado govore o ovom problemu ili se sustežu da podnesu prijave nadležnim tijelima. Međutim, napominjemo da je svaki, baš svaki, incident, a bilo ih je barem 30 te ih je nemoguće sve pobrojati, uredno prijavljen MUP-u KS. Ukupna šteta na imovini mjeri se desetinama hiljada maraka, liftovi u zgradi od 18 spratova češće ne rade nego što rade a najmanje deset odoba u ulazu je nepokretno i nisu u mogućnosti izaći iz stana u trenucima kada lift ne radi. Sve to prate i druga neprimjeren ponašanja ako što su vršenju nužde u liftovima ili ispred ulaza, pokazivanju spolnih organa, zlostavljanje životinja i slično…

Posebno nas boli činjenica da je isti, barem do januara 2024. godine, bio zaposlenik javne institucije Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja. Tako je uredno primao budžetsku platu iz budžeta koji pune stanari koje nakon posla zlostavlja.

Ovom prilikom izražavamo zahvalnost običnim i dobronamjernim policajcima koji izađu na teren i učine koliko u njihovoj moći u tom trenutku. Istovremeno, izražavamo krajnje nezadovoljstvo daljnjim postupanjem. Tražimo da se u rješavanje ovog slučaja aktivnije uključi MUP KS, Tužilaštvo KS, Centar za socijalni rad KS i Psihijatrijska bolnica KS.

Nova usluga za pacijente Opće bolnice u Sarajevu

Nova usluga za pacijente Opće bolnice u Sarajevu

Napominjemo da su sve ove institucije, po službenoj dužnosti, morale biti upoznate sa ovim slučajem, ali reakcija, barem ona vidljiva, izostaje.

Iz posljednjih iskustava, posebno onih u Gradačcu i Tuzli, vidljivo je da institucije sistema reagiraju isključivo kada se desi smrtni slučaj pri čemu i tada prebacuju odgovornost. Želeći izbjeći takav razvoj događaja o ovom problemu ćemo u narednom periodu obavijestiti sve, baš sve, institucije. Dodatno, vodit ćemo računa da i personalno obavijestimo sljedeće osobe: Semira Efendića, načelnika Novog Grada, Admira Katicu, ministra unutrašnjih poslova KS, Fatmira Hajdarevića, policijskog komesara MUP-a KS, Mahira Delića, direktora Centra za socijalni rad KS, Ramu Isaka, ministra unutrašnjih poslova FBiH, kao i druge.

Time ćemo biti sigurni da institucije i njihovi čelni ljudi nisu mogli reći NISMO ZNALI.

Stanari će u narednom periodu održati zbor na kojem će donijeti odluku o daljim koracima ukoliko se problem ne riješi. Jedna od mjera u narednom periodu su i protesti i blokada glavne saobraćajnice. Ako mi u 2024. ne možemo biti mirni u svojim stanovima, smatramo poštenim da barem na dva sata dnevno stane i saobraćaj u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije