Amela Kulenović suspendirana s pozicije dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Amela Kulenović suspendirana s pozicije dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu
Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj. posebnom odlukom, zbog nezakonitog i nesavjesnog izvršavanja dužnosti utvrđenih zakonom, suspendirao je danas prof. dr. Amelu Kulenović sa mjesta dekanese Medicinskog fakulteta.

Kako je saopćeno iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu, rektor Škrijelj se uključio u rješavanje novonastale situacije na Medicinskom fakultetu, s ciljem osiguravanja uspješnog funkcioniranja ovog fakulteta.

"Prof. dr. Amela Kulenović, v.d. dekana Medicinskog fakulteta, u toku izvršavanja dužnosti nije izvršavala zadatke utvrđene Zakonom, Statutom i Rješenjem o imenovanju, odnosno da je propustila da u Zakonskom roku provede proceduru za izbor dekana Medicinskog fakulteta. Također, nije izvršila usklađivanje Poslovnika o radu Vijeća Medicinskog fakulteta sa Zakonom o visokom obrazovanju, koji je stupio na snagu 1. septembra 2017. godine, te s tim u vezi nije osigurala redovno održavanje sjednica VIjeća, čime je dovela u pitanje normalan rad i funkcioniranje fakulteta", navodi se u odluci rektora Škrijelja.

Također, ocijenjeno je da je suspendirana dekanesa Kulenović prekoračila ovlaštenja v. d. dekana i samostalno, bez odluke Vijeća Medicinskog fakulteta, donijela odluku o poništenju konkursa za izbor dekana i raspisala novi konkurs za izbor, što je u suprotnosti sa zakonom.

Rektor Škrijelj je danas s prorektorima Univerziteta u Saraejvu posjetio Medicinski fakultet, gdje se susreo sa suspendiranom dekanesom Kulenović, te je tom prilikom obavijestio o suspenziji.

"Na sastanku je razgovarano o modalitetima koji bi osigurali uspješnije funkcionisanje tijela Medicinskog fakulteta. Dogovorena je dinamika i način organiziranja sjednice Vijeća Fakulteta u skladu sa Zakonom, Statutom i Poslovnikom o radu vijeća, te je također dogovoreno da će o poduzetim koracima biti obaviješten Rektor Univerziteta u Sarajevu.

Zbog daljnjeg funkcioniranja Fakulteta naglašeno je da Benjamin Vojniković ne može ostati na poziciji sekretara Medicinskog fakulteta, te je zatraženo da se na to mjesto imenuje diplomirani pravnik, kako ubuduće ne bi dolazilo do sličnih propusta", zaključuje se u saopćenju Rektorata UNSA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije