Ambasadori Turske, Holandije i Irana posadili lipe u Aleji ambasadora

Anadolija
Ambasadori Turske, Holandije i Irana posadili lipe u Aleji ambasadora
Ambasador Turske u BiH Haldun Koc, Holandije Reinout Vos i ambasador Islamske Republike Iran Mahmoud Heidari danas su u Aleji ambasadora u Sarajevu zasadili lipe.

Turski ambasador Koc posadio je drvo u prisustvu supruge Pinar, nakon čega je izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg događaja, koji se realizuje zahvaljujući projektu koji je 2000. godine počela općina Stari Grad. 

"To je divan projekat. Učešćem na današnjem okupljanju mogu samo da potvrdim da ćemo podržati ovaj projekat i to je još jedan od odraza prijateljstva između BiH i Turske", rekao je Koc. 

aleja_ambasadora_AA_005.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Poručio je da je ovo još jedan od pokazatelja dobrih odnosa, saradnje i spremnosti Turske da iskoristi svaku moguću priliku kako bi prijateljstvo i dobri odnosi koji postoje između dvije zemlje dodatno unapređivali. 

Ambasador Holandije u BiH Reinout Vos rekao je da nema ništa ljepše od sadnje drveta jer ono stoji za dugoročnost.

aleja_ambasadora_AA_003.jpg - undefined

Foto: Anadolija

"Sretan sam što sam danas dobio priliku da posadim lipu na jednom od najljepših mjesta u ovom gradu", dodao je Vos.

Zadovoljstvo je izrazio i ambasador Islamske Republike Iran Mahmoud Heidari. 

aleja_ambasadora_AA_004.jpg - undefined

Foto: Anadolija

"Nadam se da ćemo uvijek biti svjedoci mira, stabilnosti, progresa i prijateljstva kako u Sarajevu tako i BiH. Danas je zasađeno drvo prijateljstva. Želim istaći da je stablo prijateljstva između BiH i Irana veoma jako i čvrsto", pojasnio je Heidari.

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić izjavio je da su sa danas posađenim lipama došli do 177 zasađenih lipa. 

aleja_ambasadora_AA_002.jpg - undefined

Foto: Anadolija

"U Aleji ambasadora je urađena kompletna rasvjeta što je Stari Grad zajedno sa Fondom za zaštitu okoliša Vlade Federacije BiH koštalo 44.000 KM. Urađena je kompletna nova led rasvjeta ispod svake kamene ploče na kojoj je napisano ime ambasadora ", rekao je Hadžibajrić.

Ambasadori su nakon sadnje lipa od načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića dobili certifikat kojim se potvrđuje sadnja lipa u Aleji te su potom ugradili pločice sa svojim imenima i imenom zemlje koju predstavljaju. 

Aleja ambasadora napravljena je sa namjerom da svaki ambasador koji boravi u BiH ostavi trag sebe i zemlje koju predstavlja, a većina njih tvrdi da je najveća simbolika u tome što bi veze između dvije zemlje trebale biti jake kao i stablo koje pruža svoje korijene. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije