Ajnadžić povodom Đurđevdana posjetio Rome na Gorici

Radiosarajevo.ba
Ajnadžić povodom Đurđevdana posjetio Rome na Gorici
Romi iz cijelog svijeta jučer su proslavili svoj praznik Đurđevdan (Ederlezi), kojim obilježavaju dolazak proljeća u čiju čast se svečano oblače, stavljaju nakit, pjevaju romske pjesme, plešu romsko kolo.

Tako je bilo i u sarajevskoj Ulici Dajanli Ibrahim-bega na Gorici gdje se lokalno stanovništvo od ranih jutarnjih sati pripremalo da obilježi ovaj romski praznik.

Tim povodom je 7. maja 2018. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa Belmom Bašović iz Službe za rad, socijalna pitanja i zdravstvo Općine Centar posjetio romsko naselje na Gorici i čestitao Đurđevdan.

"Danas sam ovdje da mojim komšijama stisnem ruku i čestitam njihov veliki praznik Đurđevdan. Moram vam reći da sam ponosan na vas što se tiče čistoće zelene površine ispod vašeg naselja koju održavate nakon velike akcije uklanjanja smeća i sadnje novih sadnica. Također želim da vas obavijestim da je Općina Centar predvidjela finansijska sredstva za izgradnju novih stambenih objekata za smještaj romskih porodica u naselju Gorica", kazao je Ajnadžić.

O samom običaju kojeg praktikuju Romi povodom Đurđevdana govorila je stanovnica naselja Gorica Džemila Zahirović koja je kazala da se cijelu noć prije pale vatre do jutra kada se dočekuje Đurđevdan.

"Odlazimo na Nahorevo gdje uzimamo vodu ispod mlina ili izvorsku vodu i beremo livadsko cvijeće koje unosimo u naše kuće za Đurđevdan. Tokom Uskrsa ili Vaskrsa od naših komšija katolika ili pravoslavaca uzimamo jaje crvene boje, za zdravlje i snagu, koje stavljamo u izvorsku vodu zajedno sa cvijećem. Sa tom vodom se umivamo ujutro na Đurđevdan, za ljepotu i sreću tokom cijele godine. Ubrani đurđevak i ostalo cvijeće unosimo u kuću i postavljamo ih na naše balkone, vrata i ograde tek sa nastupanjem Đurđevdana, nikako prije", objasnila je Zahirović.

Povodom Đurđevdana Općina Centar je u saradnji sa Narodnom kuhinjom ''Stari Grad'' obezbijedila 42 paketa sa osnovnim životnim namirnicama koji su tokom dana uručeni romskim porodicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije