Aerodrom Sarajevo dobija novi terminal, pogledajte fotografije

0
Radiosarajevo.ba
Aerodrom Sarajevo dobija novi terminal, pogledajte fotografije
Foto: EX YU Aviation / Radovi na terminalu

Izgradnja nove zgrade terminala sarajevskog aerodroma ulazi u završnu fazu, a završetak radova očekuje se ove godine.

Nova zgrada prostire se na četiri sprata i 10.000 kvadratnih metara. Sadržavat će dvanaest šaltera za prijavu, pet gateova i jedan stakleni zračni most koji je već montiran i povezan sa zgradom.

Dva postojeća zračna mosta bit će zamijenjena kako bi odgovarala novopostavljenom. Novi objekt povezan je s postojećim terminalom u jedinstvenu funkcionalnu jedinicu s kapacitetom za promet dva miliona putnika godišnje, piše Ex-Yu Aviation News.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Aerodrom je u procesu postavljanja novog automatiziranog sistema za rukovanje prtljagom. U toku su i radovi na proširenju prostora za parking aviona. Kada bude dovršen, imat će jedanaest mjesta za parkiranje aviona, u odnosu na sadašnjih sedam. Kao rezultat toga, kapacitet pretovara bit će povećan za 60 posto.

Radovi na terminalu
Foto: EX YU Aviation: Radovi na terminalu

Popratit će ga opsežni radovi na elektroinstalacijama i kanalizaciji zračne luke. Aerodrom planira u narednom razdoblju produžiti uzletno-sletnu stazu za 550 metara. Za to je već kupio 60.000 kvadratnih metara zemljišta i počeo s čišćenjem terena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije