Adnan Šteta objavio fotografije: Pogledajte kako izgleda gradilište tramvajske pruge do Hrasnice

2
Radiosarajevo.ba
Adnan Šteta objavio fotografije: Pogledajte kako izgleda gradilište tramvajske pruge do Hrasnice
Foto: Facebook / Gradilište tramvajske pruge do Hrasnice

Ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevu Adnan Šteta (SDP) se danas, 28. februara, oglasio na društvenoj mreži Facebook i podijelio fotografije gradilišta tramvajske pruge do Hrasnice.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"U periodu dok nije bilo mašina na terenu, rješavali su se i administrativni izazovi, izvršeno je kompletno geodetsko snimanje trase planirane pruge i postojeće okretnice na Ilidži, te je izrađena geodetska mreža.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Nakon toga se pristupilo geotehničkim ispitivanjima tla, na karakterističnim tačkama dužinom cijele trase planirane pruge, te su na osnovu toga izrađeni izvještaji o kvaliteti tla. Također, vršeno je usklađivanje dokumentacije sa svim relevantnim subjektima za izvođenje radova kako bi se omogućilo neometano izvođenje radova obzirom da se radi o veoma zahtjevnom projektu.

Od danas su i mašine tu. Vidimo se u Hrasnici", poručio je ministar Šteta.

Adnan Šteta: 'Pokrenuli smo velike projekte i realizirali milionska ulaganja'

Adnan Šteta: 'Pokrenuli smo velike projekte i realizirali milionska ulaganja'

Podsjetimo, izgradnja ovog dijela pruge će koštati 25 miliona eura (50 miliona KM). Novac je osiguran kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ukupna dužina tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice bit će 13 kilometara (u dva smjera). Planirano je deset stanica u oba smjera. Bit će izgrađene i dvije okretaljke.

"Prvi put nakon 1960. godine da se proširuje pruga. Mi smo danas tu da implementiramo i krećemo u historijski projekat. Ponosan sam i zahvalan svim građanima KS jer oni grade sebi prugu, proširuju sebi prugu", kazao je ranije Šteta.

Vlada Federacije BiH je 12. decembra 2023. godine na prijedlog Federalnog ministarstva finansija donijela dva zaključka kojim je podržala inicijative za osiguranje dodatnih sredstava u ukupnom iznosu od deset miliona eura za realizaciju projekata 'Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica' i 'Javni prevoz Sarajevo - E mobility', po pet miliona eura dodatnih sredstava za svaki projekt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije