Ademaj: Ako se štrajk nastavi, bit ćemo primorani primijeniti kolektivni ugovor FBiH

A. B.
Ademaj: Ako se štrajk nastavi, bit ćemo primorani primijeniti kolektivni ugovor FBiH
Ministrica zdravsta u KS-u Zilha Ademaj na današnjoj konferenciji za novinare je izjavila kako sredstva iz budžeta Vlade Kantona Sarajevo za potrebe zdravstva sada iznose 7 miliona i 800 hiljada KM.

Ademaj je kazala kako će taj novac biti usmjeren na projekte u zdravstvu.

"Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS-a) je imao iskazanu obavezu od 68 miliona KM koje mi sada moramo do 2034. godine vraćati i to su sve zaduženja koja želimo prekinuti. Na taj način se oslobađaju sredstva od ZZO KS-a koja se moraju usmjeriti za pacijente, a ne kapitalne investicije", kazala je ministrica.

Kako je kazala, dio sredstava će biti usmjeren u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) za sufinansiranje nabavke aparata, odnosno linearnog akcelerata koji služi za dijagnosticiranje karcinoma i malignih oboljenja.

"Jedan dio sredstava će biti usmjeren u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" za nabavku CT aparata i gama kamere koja je stara više od 20 godina i nije više funkcionalna", pojasnila je Ademaj.

Prema njenim riječima, namjera Ministarstva za zdravstvo KS- je i smanjenje listi čekanja pacijenata.

"Trenutno imamo CT aparat na koji pacijenti za zakazivanje termina čekaju i do čak pet mjeseci, stoga namjeravamo smanjiti liste čekanja. Uvedena je i druga smjena kako bi se ovo smanjilo, a svemu tome treba doprinijeti i kvalitet. Utrostručen je budžet Vlade KS-a. Zatekla sam ga u iznosu veće od dva miliona, a sada iznosi 11 miliona KM", zaključila je Ademaj.

Prokomentirala je i nedavni štrajk radnika u zdravstu te je kazala ukoliko se on nastavi, da će ministarstvo biti prisiljeno donijeti odluku da se primjenjuje federalni kolektivni ugovor, što će, kako je kazala, biti daleko nepovoljnije za ljude koji štrajkuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije