Zolj: Radikalno pokrećemo projekte, gradit ćemo ceste, kupovati nova vozila za GRAS...

E. H.
Zolj: Radikalno pokrećemo projekte, gradit ćemo ceste, kupovati nova vozila za GRAS...
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Novi premijer Vlade KS-a s ministrima se obratio javnosti
"Radikalno ćemo pokrenuti i ubrzati realizaciju brojnih projekata na području Kantona Sarajevo", ustvrdio je danas novi prvi čovjek Vlade KS-a Adem Zolj.

Zolj je zajedno s brojnim ministrima vlade koju predvodi održao konferenciju za medije nakon dvije sjednice, vanredne i hitne, koje su protekla dva dana održali.

"Zbog sticaja okolnosti jučer smo imali vanrednu sjednicu i donijeli neke važne zaključke, a usvojili smo i izvještaje koji će biti na narednoj sjednici Skupštine KS-a 24. aprila. Započeli smo aktivno sa zasjedanjem, jer je dosta pripremljenog materijala zaostalo. Imam plan i program kojeg se uvijek pridržavam, te želim postići da sustignemo sve zaostale mjesece, kako bismo završavali sve što je preuzeto od Skupštine KS-a", kazao je Zolj u svom obraćanju medija.

On je istaknuo kako je s ministrima pokrenuo brojne procese, te da su ubrzali neke koji su odranije postojali, kako bi se dinamika radova u narednih nekoliko mjeseci poboljšala.

"Drago mi je da smo krenuli sa nekim zakonima, kao što je onaj o predškolskom obrazovanju, ali i tačaka koje se tiču zapošljavanja ljudi koji su završili fakultete. Naravno, moja nekakva draga oblast je uvijek bio saobraćaj, pa smo tako razgovarali o rekonstrukciji i održavanju cesta u KS-u. Ja sam zajedno s predstavnicima Vlade održao neke sastanke s premijerom Novalićem i bankom EBRD, čime pripremamo uslove za neke projekte koji će biti sprovedeni na području KS-a. Moj način rada i rada ove vlade je jedan transparentan način i ja ću nastojati na tome da javnosti uvijek budemo na raspolaganju.

Radikalno ćemo pokrenuti realizaciju nekih projekata, ja tek izlazim na teren za projekte koji su započeti da ubrzamo dinamiku njihove realizacije. Već smo razgovarali sa Zavodom za izgradnju, tamo je mlada ekipa kojoj pružamo punu podršku, a razgovarat ćemo i sa svim drugim relevantnim faktorima kako bismo što prije započeli radove", istaknuo je premijer Zolj.

Nakon toga ministri u Vladi KS-a predstavili su one projekte, zakone i izvještaje, a posebno je istaknut Zakon o predškolskom obrazovanju koji će urediti oblast ovog dijela obrazovanja, zatim program pripravničkog staža, dok je ministrica za zdravstvo govorila o izgradnju Psihijatrijske bolnice, za što je pokrenut projekt i za što su planirana sredstva od šest miliona KM.

Na kraju konferencije, odgovarajuči na pitanja novinara, premijer Zolj je otkrio koji su najveći projekti koji će biti provedeni u narednom periodu, odnosno koje će njegova vlada započeti prije Općih izbora u BiH.

"S finansijskog aspekta stojimo dobro, tako sam saznao prema informaciji iz ministarstva za finansije. Zadatak svih ministara je sada da ubrzamo sve procese, tenderske procedure i da krenemo sa značajnim projektima. Također, pokušat ćemo riješiti sve kapitalne projekte, ali i kapitalne probleme. Ja recimo već danas se sastajem sa čelnicima ViK-a. Meni su podaci o prevelikim podacima paradoksalni, jer da gubimo toliko vode Sarajevo bi plivalo. Milim da se to dobro ne radi i da trebamo nova rješenja.

Također, mi smo počeli razgovore o rješavanju problema GRAS-a, odnosno o rekonstrukciji tramvajske pruge, ali i o nabavci novih tramvaja, autobusa i minibusa, i to ne polovne od nekud, nego baš nova vozila. Kada je riječ o saobraćajnicama u KS-u, mi već sada planiramo do kraja ove godine imamo recimo plan da pokrenemo radove na dionici I transverzale, odnosno prvu poddionicu od Ambasade SAD-a do tunela. Sa EBRD-om smo dogovorili kreditiranje do Hotonja, a od Hotonja do Vogošćanske petlje radove će finansirati Vlada FBiH", zaključio je Zolj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije