32 godine od odbrane porodilišta u Sarajevu: Tužno sjećanje na pet ubijenih anđela

0
Radiosarajevo.ba
32 godine od odbrane porodilišta u Sarajevu: Tužno sjećanje na pet ubijenih anđela
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Obilježavanje godišnjice bitke za odbranu porodilišta bolnice Jezero

Povodom obilježavanja 32. godišnjice napada na porodilište "Dr. Zehra Muidović" u Sarajevu, delegacija Općine Centar položila je cvijeće i odala dužnu počast.

U trenutku napada, u bolnici se nalazilo 130 žena i 70 novorođenčadi, ubijeno je pet beba, te načinjena velika šteta u porodilištu.

U znak trajnog sjećanja na tragično nastradale nevine živote i odbranu porodilišta, danas je na tom mjestu održan historijski čas za učenike osnovnih škola "Nafija Sarajlić" i "Mehmed beg Kapetanović Ljubušak" kao i polaganje cvijeća pored spomen-ploče.

Misterija u Bosni i Hercegovini: Beba nestala nakon porođaja

Misterija u Bosni i Hercegovini: Beba nestala nakon porođaja

U ime Općine Centar cvijeće su položili pomoćnica općinskog načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amra Hašimbegović Vučković te vijećnici Općinskog vijeća Samir Fazlić i Velija Katica.

Žestoki pješadijski napad na porodilište započeo je ujutro 26. maja 1992., a popodne je uslijedilo strahovito granatiranje.

To je bio jedan od najstrašnijih događaja u prvim mjesecima vojne opsade koja će glavni grad Bosne i Hercegovine odsjeći od svijeta u naredne četiri godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije