Simbol Sarajeva: Na današnji dan zapaljena je Zetra - znate li kako je dobila ime?

7
Radiosarajevo.ba
Simbol Sarajeva: Na današnji dan zapaljena je Zetra - znate li kako je dobila ime?
Foto: You Tube/Screenshot / Zetra u plamenu

Olimpijska dvorana Zetra, sportski objekat sagrađen 1983. godine za potrebe Olimpijskih igara u Sarajevu, na današnji dan, 21. maja 1992. godine zapaljena je i u potpunosti uništena.

Granatom ispaljenom sa agresorskih položaja s Kromolja oko 12 sati, Zetra je zapaljena, a pripadnicima Teritorijalne odbrane i vatrogascima gašenje požara otežavalo je žestoko granatiranje ovog lokaliteta.

Snimci Zetre u plamenu obišli su cijeli svijet.

Gradi se najduži tunel u BiH: Snimci su fascinantni, pogledajte kako to izgleda

Gradi se najduži tunel u BiH: Snimci su fascinantni, pogledajte kako to izgleda

Tog dana izgorio je ponos grada Sarajeva.

Podrum Zetre tokom agresije korišten je kao sklonište, a tu su se nalazila i skladišta mnogih humanitarnih organizacija.

Niko se nije volio kao Boško i Admira: Prije 31 godinu ubijeni sarajevski Romeo i Julija

Niko se nije volio kao Boško i Admira: Prije 31 godinu ubijeni sarajevski Romeo i Julija

Kasnije će u ovom razrušenom objektu biti snimljen spot za pjesmu Help Bosnia, now.

Nakon završetka agresije Zetra je obnovljena 1999. godine uz pomoć Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Danas ovaj objekat nosi ime Juan Antonio Samaran, po predsjedniku Olimpijskog komiteta koji je 1984. godine otvorio Olimpijske igre u Sarajevu.

Zetra je sastavni dio Olimpijskog centra u sarajevskom naselju Koševo i najveći je objekt ove vrste u Bosni i Hercegovini.

"Zetra je skraćenica za zelena transverzala. Rodonačelnik tog termina je bio jedan od naših najistaknutijih profesora, pokojni Juraj Neidhardt. On je naš istaknuti arhitekt, urbanist i planer prostora. Sarajevo po svojoj konfiguraciji ima izduženu formu. Dakle longitudalnu formu i kreće se od istoka prema zapadu i ima praktično tri glavne saobraćajnice zvane longitudalne saobraćajnice. Te longitudale su bile ortogonalno presječene transverzalama i njemu je tada po prvi put na pamet pala ideja da se koševska dolina, koja je bila sva ispunjena sportskim igralištima itd., spoji u formi zelene transverzale sa Trebevićem, sa planinom. I da se na taj način presječe tu monotoniju koja ide od istoka prema zapadu.

To je bila dakle ta zelena transverzala koja bi trebala da oplemeni grad, da doprinese boljem životu. Mom kolegi i meni se to dopalo. Ali posto je 'zelena transverzala' dugačak naziv i prekomplicirano ga je izgovarati, onda smo to iz praktičnih razloga smanjili na Ze-tra, Zetra. Kasnije je taj termin bio zloupotrebljen u dnevnopolitičke, da ne kažem nacionalističke svrhe. Da je, navodno, riječ o nekom prodoru neoosmanizma od Turske preko Albanije, na Bosnu, na Sandžak itd., i da je to ta zelena transverzala, ali to su besmislice apsolutno", ispričao je arhitekta koji je stvorio Zetru Lidumil Alikalfić.

Alikalfić je, komentirajući dan kada je zapaljena, izgovorio:

"Tu smo kružili bez ikakvoga smisla, jer ne znam šta smo mogli tu uraditi. Ali nismo mogli biti na drugom mjestu. To je k‘o kad Vam gori dio tijela".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije