LGBT osobama uskraćena zakonska zaštita

Radiosarajevo.ba
LGBT osobama uskraćena zakonska zaštita

LGBT populacija u Grčkoj izostavljena je iz novog kaznenog zakona, što znači da grčke lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe koje dožive homofobne i transrodne napade neće imati pravo na zaštitu nove specijalizirane jedinice za zločine iz mržnje.

Aktivisti organizacije Athens Pride kažu da su grčki zakonodavci namjerno izostavili sve što upućuje na seksualnu orijentaciju i rodni identitet iz novog kaznenog zakona, odnosno iz onog dijela koji precizira zločin iz mržnje, piše Queer.hr.

Autor zakona je Nikolas-Georgios Dendias, inače ministar javnog reda i građanske zaštite, a zakon koji bi trebao štiti sve manjine ciljano je napravljen samo da se bori protiv rasizma bez spominjanja LGBT osoba.

Zeleno svjetlo homofobima

Ovaj zakon u potpunosti je suprotan direktivi Evropske unije te je Human Rights Watch upozorio kako policija mora učiniti sve što je u njhovoj moći da zaštiti LGBT osobe u Grčkoj.

Iako se tačan broj homofobnih zločina u Grčkoj ne može procijeniti pošto LGBT osobe uglavnom ne prijavljuju napade, s dolaskom novog zakona, homofobi neće snositi nikakve zakonske posljedice ni u onim primjerima koji budu prijavljeni.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije