Karadžić od Haškog suda zatražio odbacivanje optužnice za genocid u BiH i prekid postupka

Radiosarajevo.ba
Karadžić od Haškog suda zatražio odbacivanje optužnice za genocid u BiH i prekid postupka
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da odbaci optužnicu koja ga tereti za genocid u BiH i prekine postupak protiv njega, tvrdeći da mu je imunitet od Tribunala 1996. garantovao izaslanik SAD-a Richard Holbrooke.

U podnesku koji je sudu predao Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson, odbrana ocjenjuje da Tribunal nema nadležnost da Karadžiću sudi zbog postojanja sporazuma o imunitetu koji je sklopio s Holbrookom kao "zvaničnikom sa stvarnim ili pretpostavljenim ovlašćenjima Vijeća sigurnosti UN-a i njegovih organa".

O Karadžićevom zahtjevu za odbacivanje optužnice naknadno će odlučiti sudsko vijeće predsjedavajućeg Iaina Bonomyja. To vijeće je, u odluci o jednom ranijem podnesku odbrane, naznačilo da - čak i da sporazum s Holbrookom postoji - navodni Karadžićev imunitet pred Tribunalom nema nikakvu važnost, te da bi samo mogao biti uzet u obzir pri eventualnom određivanju kazne.

FTV

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije