Izborna prevara: Radna nedjelja u srebreničkoj policiji

Radiosarajevo.ba
Izborna prevara: Radna nedjelja u srebreničkoj policiji


Piše: Nedim Jahić, Srebrenica

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je izdalo saopćenje kojim potvrđuje da će lokalna odjeljenja za upravno-pravne poslove raditi tokom cijelog vikenda. Radni dan će početi u sedam ujutro, a završiti tačno u devetnaest sati. Operacija 'Radna nedjelja' posljednji je udar entitetskih vlasti na izborni proces u Bosni i Hercegovini, čija je svrha izdavanje potvrda MUP RS-a o prijavi prebivališta za lica koja će u mašineriji SNSD-ove izborne prevare uhvatiti posljednji voz političke manipulacije na lokalnim izborima.

Centralna izborna komisija je u posljednjem svom saopćenju potvrdila da je Centralni birački spisak zaključen 23. augusta. Na bazi prikupljenih podataka i prijava prebivališta do tog datuma, određena je jedinica lokalne samouprave i biračko mjesto u okviru kojeg će građani BiH moći ostvariti svoje pravo glasa. Izuzetak od ovog općeg pravila su lica koja stupe u punoljetnost nakon konačnog roka, te će isti glasati na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Cilj ovakvog rješenja je zatvaranje prostora za izborne manipulacije, kao i izbjegavanje mogućnosti političkog pritiska na građane u toku predizborne kampanje. Jasno je to i odgovornim licima u MUP-u, koji su i ovaj put, protivno propisima, odlučili iskoristiti policijske strukture za osiguranje čvrste vlasti SNSD-a u Republici Srpskoj. Primarna meta u ovom slučaju je Srebrenica, općina u kojoj je zabilježen najveći stepen registracije povratničkog bošnjačkog stanovništva, a u kojoj će odluku o pobjedniku izbora vjerovatno donijeti razlika od nekih 500 glasova.

Kada je Centralni birački spisak konačno zaključen, te kada su lokalni lideri SNSD-a uvidjeli mogućnost poraza kandidata Koalicije za Republiku Srpsku, Vesne Kočević, za kontra-mobilizaciju već je bilo prekasno. Ipak, uz punu logističku i administracijsku podršku Radomira Pavlovića, lidera lokalnog SNSD-a, od 23. augusta je krenula akcija uvoza glasača iz Srbije, koji su počeli dolaziti autobusima u skupinama te registrirati prebivalište u Policijskoj stanici Srebrenica.

Prema posljednjim informacijama, broj registriranih ovim putem je dostigao 400 ljudi, od kojih će brojni svoje lične dokumente podići pri svom narednom dolasku u Srebrenicu. Naravno, na dan izbora i to za vrijeme “radne nedjelje” u policiji. Još par dana je ostalo do izbora, a dok stranke prijete nepriznavanjem izbornih rezultata, čini se da svako ima neku svoju listu argumenata za eskalaciju. Čekajući nedjelju u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije