Istraživanje: Ljubljana drugi najčistiji grad u EU

Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Ljubljana drugi najčistiji grad u EU

Građani Ljubljane zadovoljni su kvalitetom svog grada, pokazalo je istraživanje koje je proveo Eurobarometar. Anketa je pokazala da je čak 90 posto stanovnika glavnog grada Slovenije zadovoljno kvalitetom života, a isti procenat je odgovorio da se osjeća sigurno u svom gradu, javlja slovenačka novinska agencija STA.

Njih 87 posto odgovorilo je da je zadovoljno i čistoćom grada, što je postavilo Ljubljanu na drugo mjesto u Evropskoj uniji po čistoći, odmah iza Luksemburga. Gradskim prevozom je zadovoljno 78 posto građana, a 41 posto ispitanika odgovorilo je da je veoma zadovoljno sistemom gradskog saobraćaja.

Zdravstveni sistem je zadovoljavajući za tri četvrtine ispitanika, dok je 76 posto odgovorilo da su zadovoljni sportskim sadržajima u gradu, a 88 posto i kultunim dešavanjima.

Od 83 grada uključena u istraživanje Eurobarometra, Ljubljana se našla na prvom mjestu po zadovoljstvu građana obrazovnim institucijama, budući da je 87 posto ispitanih reklo da su zadovoljni školama koje postoje u gradu. 

S druge strane, samo 5 posto ispitanih Ljubljančana složilo se s tvrdnjom da je u slovenačkoj prijestolnici lako naći posao, dok se čak 73 posto njih nije složilo s time.

U poređenju s ispitivanjem zadovoljstva stanovnika širom Evropske unije koje je Eurobarometar proveo 2009. godine, u Ljubljani je zabilježen najveći porast broja onih koji misle da nije lako naći posao: 22 posto više građana misli tako.

Istraživanje je provedeno u svim državama članicama Evropske unije, ali i na Islandu, u Norveškoj, Švicarskoj i Turskoj. Većina od 41.000 stanovnika ovih gradova rekli su da su zadovoljni životom u svom gradu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije