Holandija preuzima predsjedavanje Evropskom unijom

Radiosarajevo.ba
Holandija preuzima predsjedavanje Evropskom unijom

Predsjedavanje Evropskom unijom (EU) od danas od Luksemburga preuzima Holandija. Biće to 12. put da ova zemlja dolazi na lidersku poziciju u EU, javlja Anadolu Agency (AA).

Holandija će predsjedavanje preuzeti od Luksemburga koji je tu ulogu imao prethodnih šest mjeseci. S obzirom na aktuelnu situaciju u Evropi koja je suočena sa velikim sigurnosnim prijetnjama i najvećom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata jasno je da je pred Holandijom veliki izazov.

Holandski šef diplomatije Bert Koenders je u najavi predsjedavnja svoje zemlje Vijećem EU kazao da će se posvetiti suštinskim pitanjima unije. Prioriteti su povećanje zaposlenosti i ekonomski rast, te bolje povezivanje građana i civilnog društva sa EU.

Tu su i mnoga druga pitanja kojima se članice unije moraju baviti kao što su klimatske promjene, energetska politika, redefinisanje odnosa EU i Velike Britanije... Naravno, fokus će biti na izbjegličkoj krizi. Stoga bi se već krajem prvog mjeseca ove godine trebao održati prvi sastanak ministara pravde i unutrašnjih poslova na kojem će se raspravljati o preraspodjeli izbjeglica u Evropi, ali i o borbi sa terorizmom.

Holandija će na čelu EU biti do 1. jula ove godine, kada će predsjedavanje prepustiti Slovačkoj, koju će na kraju 2016. naslijediti Malta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije