Godišnjica ubistva Ivana Stambolića

Radiosarajevo.ba
Godišnjica ubistva Ivana Stambolića

Danas je 11. godina od otmice i ubistva nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića, za koje su pravosnažno osuđeni čelnici Državne bezbednosti. Na sudu je utvrđeno da je ubistvo Stambolića naredio Slobodan Milošević, kako bi eliminisao političkog protivnika.

Milošević je, prema pravosnažnoj presudi, Državnoj bezbednosti naredio ubistvo Stambolića, a njega su oteli i ubili pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorada Ulemeka Legije.

Stambolić je otet 25. avgusta 2000. godine ujutru u beogradskom parku Košutnjak tokom rekreacije, ubačen je u beli kombi i prebačen na Frušku goru, gde je ubijen.

Stambolić je ubijen mesec dana pre izbora održanih 24. septembra 2000. godine koje je Milošević izgubio i posle kojih je 5. oktobra te godine izgubio vlast.

Pred Specijalnim sudom vođen je jedinstveni postupak za ubistvo Stambolića i pokušaj ubistva predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, 15. juna 2000. godine u Budvi.

Organizator ubistva Stambolića, komandant JSO Ulemek i njegov potčinjeni Branislav Berček, koji je ubio Stambolića pucnjima u potiljak i pucao na Draškovića, osuđeni su na najstrože kazne od po 40 godina zatvora.

Tadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je na 15 godina zatvora.

Pripadnik JSO Nenad Bujošević osuđen je na 35 godina zatvora, a njegove kolege Leonid Milivojević i Dušan Maričić na po 30 godina zatvora.  Uticajni oficir za bezbednost JSO i kasnije zamenik šefa službe
Milorad Bracanović osuđen je na dve go dine zatvora, a on je tokomsuđenja priložio lekarske potvrde da boluje od najmanje devet bolesti.

Stambolićevo ubistvo razrešno je posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, čije je ubistvo takođe organizovao Ulemek.

Država Srbija je u martu prošle godine isplatila odštetu Stambolićevoj porodici od 250.000 evra zbog pretrpljene duševne boli.

Stambolić je rođen 5. novembra 1936. godine u selu Brezova kod Ivanjice. Bio je direktor preduzeća "Tehnogas", predsednik Privredne komore Beograda, poslanik u Skupštini Srbije, predsednik GK SK  Beograda, predsednik Izvršnog veća Srbije, član i predsednik Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije i predsednik Predsedništva Srbije. Sa te dužnosti je smenjen na osmoj sednici CK SK Srbije 1987. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije