Fondacija Konrad Adenauer: Samo 55 posto birača izjavilo da će izaći na izbore

Radiosarajevo.ba
Fondacija Konrad Adenauer: Samo 55 posto birača izjavilo da će izaći na izbore

Predstavništvo Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini od 1997. godine kroz organiziranje različitih aktivnosti nastoji doprinijeti razvoju demokratskih procesa u BiH. Pružanjem prostora za diskusiju Fondacija želi podržati političke subjekte u BiH da kroz otvorenu diskusiju dođu do rješenja kojima će se stvoriti bolji uvjeti za sve građane. Fondacija sa zanimanjem prati politička zbivanja u zemlji, a posebno izborni proces kao demokratski način izbora vlasti. 

Gledajući statistiku izbora primjetan je nizak procent izlaznosti birača. I dok je na izborima 1996. godine izlaznost bila 83%, a 1997. godine čak 87% nakon toga je primjetan pad i na zadnjim izborima u BiH koji su održani 2012. godini procent izlaznosti je iznosio 56%.

Veća izlaznost birača bi osigurala da vlast bude izabrana voljom većeg broja građana, što je želja i interes svakog demokratskog društva. Da bi se smanjila apstinencija neophodno je prvenstveno saznati razloge zbog kojih građani ne glasaju, kao i šta je to što bi ih motiviralo da ipak izađu na izbore. Upravo su to bila pitanja na koja smo željeli saznati odgovor i u suradnji s Valiconom provedeno je istraživanje čiji rezultati istraživanja su pokazali koliko građana planira izaći na izbore, koji su razlozi onih koji ne žele glasati te koji problemi najviše muče građane. 

Samo 55% birača je izjavilo da će izaći na izbore, 58% u FBiH i 50% u RS što odgovara i izlasku na zadnjim izborima u BiH.

Više od polovine BH građana smatra nezaposlenost najvećim problemom Bosne i Hercegovine. Značajno manji udio građana vidi siromaštvo i korupciju kao najveće probleme našeg društva (12% i 11%, respektivno). 

Na četvrto i peto mjesto dolaze loša vlast i loši političari. Da će sigurno izaći na izbore reklo je više od polovine građana, dok jedna trećina nije sigurna da će glasati, ali misle da vjerovatno hoće. 

Ostatak, koji kažu da je vjerovatnije da neće izaći na izbore, kao razloge navodi nepostojanje mogućnosti da se išta promjeni, te razočaranost i nedostatak dobrih kandidata. 

Glavna tri razloga za neizlazak na izbore su: stav da se izborima neće ništa promijeniti (32%), generalno razočarenje u političke stranke i kandidate (25%), te neadekvatna lista stranaka i kandidata („nemam za koga glasati“) (24%).

Osobe koje su rekle da neće izaći na izbore predomislile bi se ako bi se trenutni političari na vlasti povukli, kada bi primijetili napredak i vidjeli mlađe ljude u prvom planu. Nadamo se da će ovi podaci pomoći strankama da svoje programe i aktivnosti usklade sa interesima i željama građana, te da će se prvenstveno posvetiti rješavanju problema koje građane najviše okupiraju. Pored toga, da će biračima ponuditi nove, mlade ljude i da će učiniti dodatne napore kako bi građani vidjeli napredak i odlučili se da izađu na izvore.


Na kandidatskim listama za opće izbore 2014. godine 113 političkih subjekata su kandidirali ukupno 7.743 osobe. Među njima je više od 7.000 novih lica, također i veliki broj mladih kandidata i žena. Stoga pozivamo birače da izađu na izbore i da od ove raznovrsne ponude izaberu one kandidate i stranke za koje smatraju da će na najbolji način zastupati njihove interese. Izađite na izbore i glasajte, to je vaše pravo, ali i obaveza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije