Farmeri blokirali Brisel

Radiosarajevo.ba
Farmeri blokirali Brisel

Evropski farmeri (pretežno belgijski), bijesni zbog pada cijena mlijeka, danas se sa oko 1000 traktora okupljaju blizu sjedišta EU u Briselu radi protesta.

Demonstracije, koje se dešavaju u vrijeme redovnog samita EU, izazvale su prometni haos. Traktori su, krećući se brzinom od 30 km na sat trima trakama glavnog E40 autoputa koji vodi ka Briselu, uzrokovali zastoj saobraćaja i kolone duge 20 kilometara.

Farmeri planiraju napraviti krug po centru Brisela prije nego se okupe u parku gdje namjeravaju provesti noć i nastaviti protest sutra.

Farmeri imaju službenu dozvolu da demonstriraju koliko hoće i do kada hoće sve dok se drže najmanje 100 metara dalje od mjesta održavanja samita. Međutim, brojno prisustvo policije daje samitu EU ozračje ratne atmosfere uz postavljene teške barikade i oklopna vozila blizu sjedišta EU, i to u momentu kada su na dnevnom redu teški pregovori o Lisabonskom ugovoru i narednom šefu Evropske komisije.

Glasnik CePPEI/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije