Evropska unija i SAD o mjerama protiv terorizma

Radiosarajevo.ba
Evropska unija i SAD o mjerama protiv terorizma

Ministri policija šest zemalja Evropske unije će danas u Parizu s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država razgovarati o mjerama protiv terorizma, najavljeno je iz Bruxellesa, piše Tanjug.

Osim predstavnika Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Španije, Italije, Belgije i SAD-a, sastanku će u ime Evropske unije prisustvovati evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos i ministar Rihards Kozlovskis u ime letonskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Na skupu će prije svega biti riječi o mjerama za sprečavanje terorističkih napada kakve su prošle sedmice izvele dvije međusobno povezane islamističke grupe u Parizu.

Glavna tema sastanka će biti bolja koordinacija bezbjednosnih službi i razmjena podataka o licima za koje se sumnja da su povezane sa ekstremističkim grupama na Bliskom istoku.

Druga tačka dnevnog reda je zajednička evropska baza podataka o putnicima u aviosaobraćaju, koja bi mogla da pomogne da se otkriju oni koji pokušavaju da se pridruže borcima takozvane Islamske države u Iraku i Siriji i sličnim militantnim grupama, kao i oni koji se odatle vraćaju u Evropsku uniju.

Zahtjev za formiranje takve baze, u kojoj bi se imena i podaci o svim putnicima koji koriste evropske aerodrome čuvali do pet godina i bili dostupni službama bezbjednosti zemalja članca i SAD-a Evropski parlament je prošle godine odbio uz obrazloženje da bi to moglo ugroziti privatnost građana.

Nova serija terorističkih napada podstakla je obnovu inicijative, a o ovoj temi će biti riječi i na zvaničnom skupu šefova diplomatija EU 21. januara u Bruxellesu, kao i na sastanku Savjeta za pravosuđe i unutrašnje poslove krajem mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije